Κακοκαιρία Genesis: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Τα νεότερα προγνωστικά

Κακοκαιρία Genesis: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Τα νεότερα προγνωστικά

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Genesis με έντονα φαινόμενα στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προέλασή της ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ξεκίνησε η κακοκαιρία Genesis. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας, καθώς και στο Ιόνιο.

Προβλήματα σε Ξάνθη, Νίκαια Λάρισας και Αμφιλοχία

Χαρακτηριστικό της έντασης του φαινομένου είναι ένα βίντεο που κατέγραψε διερχόμενος οδηγός από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης – Σταυρούπολης.

H ισχυρότατη βροχόπτωση έπληξε και τη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ στη Λάρισα με αποτέλεσμα να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπως και σε  πάρκο στην είσοδο της Νίκαιας, εξαιτίας φερτών υλικών που έκλεισαν τις αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων.

Κακοκαιρία Genesis: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Τα νεότερα προγνωστικά-1
Φωτ. larissanet.gr

Στην Αμφιλοχία η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού.

Χωρίς να αφήνει πίσω της, μέχρι αυτή την ώρα, ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η κακοκαιρία «Genesis» στο νησί της Κέρκυρας. Τα φαινόμενα ξεκίνησαν από χθες το βράδυ με έντονες βροχοπτώσεις, κατά τόπους, ενώ μικρής διάρκειας χαλάζι έπεσε στα βορειοανατολικά του νησιού.

Την ίδια ώρα μικρές υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε κεραμοσκεπή καταστήματος στους Αργυράδες της Νότιας Κέρκυρας, ενώ όπως αναφέρθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκαν και κάποιες κοπές δέντρων στην ίδια περιοχή.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα, με το φαινόμενο όμως της κακοκαιρίας να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Κατά το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται:

– Έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.

– Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

– Από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Νότιου Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.

Κακοκαιρία Genesis: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Τα νεότερα προγνωστικά-2

LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Συστάσεις Πολιτικής Προστασίας και μήνυμα από το 112

Η Πολιτική Προστασία έχει απευθύνει από χθες, Πέμπτη, έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και δίνει τις εξής οδηγίες: 

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
  • Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.

Χθες, στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται στο κόκκινο εστέλη και μήνυμα από το 112. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή