Κακοκαιρία Genesis: Νέα προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Genesis: Νέα προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες

Προσοχή συνιστάται να δείξουν οι πολίτες τις επόμενες ώρες, καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας.

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Genesis» στη χώρα μας, με τη σημερινή μέρα να κρίνεται η πιο επικίνδυνη από άποψη έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε νεότερη ενημέρωσή της, η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί και υπενθυμίζει τις περιοχές που θα συνεχίζει να επηρεάζει η κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους ισχυρούς ανέμους.

Από σήμερα, Παρασκευή, έως το βράδυ του Σαββάτου, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν είναι: κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου (11-06-2022) θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.



Σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα η Genesis – Μήνυμα από το 112

H κακοκαιρία άφησε το αποτύπωμα της στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Προβλήματα προκλήθηκαν ήδη σε Αμφιλοχία, Κοζάνη και Ξάνθη.

Μηνύματα από 112 εστάλησαν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Θεσσαλία, Ιόνιο, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Θράκη. 

Σε 8.000 στρέμματα καλλιεργειών αποτιμάται η ζημιά στον κάμπο Σαριγκιόλ μετά την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Δήμο Κοζάνης.

Κακοκαιρία Genesis: Νέα προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες-1
Πηγή: kozanilife.gr

Δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν ενώ αγροτικές πλατφόρμες αναποδογύρισαν στο Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης αγροτικές εκτάσεις σιτηρών καταστράφηκαν. 

Ίδια εικόνα και στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με τα προβλήματα να εντοπίζονται στον ορεινό όγκο της περιοχής και το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης- Σταυρούπολης όπου ο δρόμος έκλεισε για κάποιες ώρες. Στη Χάλκη του δήμου Κιλελέρ όλα είναι πλημμυρισμένα μέχρι τον Πλατύκαμπο.


Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση που είχε διακοπεί λόγω της βροχόπτωσης σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Προβλήματα αναφέρονται στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε Νέο Περιβόλι και Καλλιπεύκη.

Άνοιξαν οι ουρανοί το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα.


Σφοδρή καταιγίδα στη Μαγνησία

Σφοδρή καταιγίδα πλήττει από το μεσημέρι τον Βόλο, το Πήλιο και τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη βροχή και τους ανέμους σαρώνεται ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία.

Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, ενώ κλαδιά δέντρων έχουν πέσει στο οδόστρωμα.

Κακοκαιρία Genesis: Νέα προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες-2
Πηγή φωτογραφίας: magnesianews.gr

Στην περιοχή του Βελεστίνου με ιδιαίτερη ένταση η βροχή έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Ανάλογες εικόνες καταγράφονται και στο Πήλιο, με τη σφοδρή βροχόπτωση να πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

Προβλήματα στην Αχαΐα

Βροχές εκδηλώνονται το μεσημέρι της Παρασκευής στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή λόγω της κακοκαιρίας Genesis. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά καθώς τα πυκνά σύννεφα δεν επιτρέπουν τη θέαση – από το Ρίο Πατρών – της απέναντι ακτής στην Αιτωλοακαρνανία.

Προβλήματα στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα από την βροχόπτωση που εκδηλώθηκε νωρίτερα. Στο ύψος του νέου λιμανιού ο δρόμος γέμισε νερά με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται σε ένα επί της ουσίας ρεύμα κυκλοφορίας και με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Προβλήματα καταγράφονται στο κέντρο της Κάτω Αχαΐας καθώς η μεγάλη ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν κατέστη εφικτό να απορροφηθεί, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Πάτρας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Παναγιώτης Κουνάβης.

Σύμφωνα με το μέλος της δημοτικής αρχής της Δυτικής Αχαΐας η κατάσταση με το νερό έφτασε σε οριακό σημείο. Αυτή την ώρα τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται σε δρόμους και κάνουν καταγραφή των συνεπειών που προκάλεσε η νεροποντή.

Πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, υπήρξε διακοπή ρεύματος στην περιοχή και η Πυροσβεστική κλήθηκε για απεγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες σε είκοσι περιπτώσεις.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή