Δήμαρχος Πάρου στο kathimerini.gr: «Έχουν καεί περίπου 500 στρέμματα»

Δήμαρχος Πάρου στο kathimerini.gr: «Έχουν καεί περίπου 500 στρέμματα»

Τι λέει ο Μάρκος Κωβαίος για τη φωτιά που απείλησε ευθέως μια προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους και έναν αρχαιολογικό χώρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια άκρως επικίνδυνη φωτιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ το νησί της Πάρου και ο λόγος ήταν ότι απείλησε ευθέως μια προστατευόμενη περιοχή Natura αλλά και ένα μοναστήρι μέσα σε κάστρο, έναν αρχαιολογικό χώρο δηλαδή.

Μιλώντας στο kathimerini.gr για αυτή τη μεγάλη φωτιά, ο δήμαρχος της Πάρου Μάρκος Κωβαίος, μας είπε τα εξής: «Η φωτιά ξεκίνησε χτες βράδυ (σ.σ 13/6/2022) στις 21.30 στην περιοχή Μώλος στην κοινότητα Μάρπησσα στους πρόποδες ενός ενετικού κάστρου, εντός του οποίου βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Μιλάμε δηλαδή για αρχαιολογικό χώρο. Παρ’ ο, τι εκείνη την ώρα οι άνεμοι στο νησί δεν ήταν ισχυροί σε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο έφταναν γύρω στα 5 με 6 μποφόρ. Η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα, οι άνεμοι άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση και κάποια στιγμή το μέτωπο άρχισε να πηγαίνει προς την περιοχή Καμινάκι περνώντας πολύ κοντά από τα σπίτια. Στις 02.00 τα ξημερώματα κατάφερε να ελεγχθεί αλλά στις 04.00 αναζωπυρώθηκε. Σε αυτή τη δεύτερη φάση της ήταν ακόμα πιο επικίνδυνη γιατί απειλούσε μια προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους, ένα δάσος με πεύκα και κέδρους. Από καθαρή τύχη άλλαξαν οι άνεμοι κατεύθυνση και δε στράφηκε η φωτιά σε αυτά τα δύο σημεία».

Όπως μας εξήγησε ο κ. Κωβαίος ο δήμος της Πάρου, ο οποίος σύμφωνα με τον δήμαρχο φιλοξενεί ήδη αρκετούς τουρίστες, βοήθησε στην κατάσβεση της φωτιάς με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα αλλά και με εθελοντές.

Στις 08.30 περίπου σήμερα το πρωί έφτασαν και δύο καναντέρ τα οποία αυτή την ώρα κάνουν προληπτικές ρίψεις στο μέτωπο που σύμφωνα με τον δήμαρχο έχει ελεγχθεί σχεδόν πλήρως. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και επτά οχήματα.

«Δύσκολη φωτιά σε δύσβατη περιοχή» λέει ο δήμαρχος για το μέτωπο που απείλησε χτες την Πάρο

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο οι εργασίες καθαρισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στο νησί είναι σε πολύ καλό επίπεδο όμως η συγκεκριμένη φωτιά «ήταν πολύ δύσκολη εξ’ αρχής γιατί ήταν σε περιοχή δύσβατη για τα σωστικά μέσα. Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε, διενεργείται έρευνα γι’ αυτό από την Πυροσβεστική. Η υπόθεση που κάνω από την εικόνα που είδα είναι πως χοντρικά μιλώντας πρέπει να έχουν καεί γύρω στα 500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη φωτιά για φέτος στο νησί μας και ελπίζω να μην έχουμε άλλη αλλά όπως βλέπετε και εσείς κάθε χρόνο οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα διαχειρίσιμες».  

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, την ίδια εποχή (σ.σ 29/6/2021) είχε ξεσπάσει επίσης μεγάλη πυρκαγιά στο νησί, κατά βάση σε χορτολιβαδική έκταση ιδιωτικών χωραφιών, η οποία όμως είχε διασχίσει καίγοντας σημαντικό μέρος του, το βυζαντινό μονοπάτι του νησιού που ξεκινάει από τις Λεύκες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή