Η κακοκαιρία Genesis φεύγει, οι ψυχρές μάζες παραμένουν – Πότε και πού θα βρέξει την Τετάρτη (χάρτες)

Η κακοκαιρία Genesis φεύγει, οι ψυχρές μάζες παραμένουν – Πότε και πού θα βρέξει την Τετάρτη (χάρτες)

Το φαινόμενο της «θερμικής αστάθειας» και τι δείχνουν οι χάρτες του meteo για τις βροχές στην Αττική

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η μεγάλη απογοήτευση του φετινού τριημέρου του «Αγίου Πνεύματος» είχε όνομα αυτό θα ήταν σίγουρα: κακοκαιρία Genesis. Και παρ’ ο, τι η συγκεκριμένη κακοκαιρία έφυγε, οι βροχές επιμένουν και συνεχίζονται και αύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Μιλώντας στο kathimerini.gr για την αυριανή εικόνα του καιρού, ο Σταύρος Ντάφης, Φυσικός-Μετεωρολόγος Ph.D. συνεργάτης στα meteo.gr, climatebook.gr και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τονίζει πως μετά την απομάκρυνση της ατμοσφαιρικής διαταραχής που προκάλεσε την κακοκαιρία «Genesis», οι ψυχρές αέριες μάζες που παραμένουν, προκαλούν αστάθεια στην ατμόσφαιρα και εκδήλωση καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες. 

Όπως εξηγεί ο κ. Ντάφης: «Ο συνδυασμός των θερμών και υγρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος με τις ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα, προκαλούν «θερμική αστάθεια». Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στα ηπειρωτικά της Ελλάδας αυτή την εποχή, με την πλειοψηφία των καταιγίδων να ξεκινούν από τα ορεινά και να επεκτείνονται μέσα στη μέρα σταδιακά και σε πεδινές/παραθαλάσσιες περιοχές».

Όπως σημειώνει ο συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα επλήγησαν από ισχυρές καταιγίδες σήμερα Τρίτη 14/6, καταιγίδες οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

«Σε κάποιες περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας συγκρίσιμες ή και πιο ισχυρές καταιγίδες ξεσπούν καθημερινά από την Παρασκευή 10/6, την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας “Genesis”», αναφέρει ο κ.Ντάφης και εξηγεί:

«Την Τετάρτη 15/6 προβλέπεται να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι απογευματινές καταιγίδες θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα, όμως στην υπόλοιπη κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα θα συνεχιστούν οι καταιγίδες με μεγάλη ραγδαιότητα βροχόπτωσης και παραγωγή ηλεκτρικών εκκενώσεων. 

Ο πρώτος χάρτης δείχνει το προβλεπόμενο ύψος βροχής από την εκδήλωση καταιγίδων το απόγευμα της Τετάρτης 15/6 σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Στην πλειοψηφία των περιοχών που θα πλήξουν οι καταιγίδες, δεν αποκλείεται να σημειωθούν θυελλώδεις άνεμοι και χαλαζοπτώσεις, με μικρό μέγεθος χαλαζιού».

Η κακοκαιρία Genesis φεύγει, οι ψυχρές μάζες παραμένουν – Πότε και πού θα βρέξει την Τετάρτη (χάρτες)-1

Η πρόβλεψη για την Αττική

Όσο για την Αττική, σύμφωνα με τον κο Ντάφη, εκεί, περιμένουμε οι νεφώσεις το πρωί της Τετάρτης προοδευτικά να αυξηθούν μετά το μεσημέρι και να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες. Αρχικά, οι καταιγίδες θα αναπτυχθούν στα ορεινά αλλά θα πλήξουν και το Λεκανοπέδιο Αττικής τις απογευματινές ώρες. Ο δεύτερος χάρτης δείχνει το ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπεται στην Ανατολική Στερεά το απόγευμα της Τετάρτης 15/6. 

Η κακοκαιρία Genesis φεύγει, οι ψυχρές μάζες παραμένουν – Πότε και πού θα βρέξει την Τετάρτη (χάρτες)-2

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 15/6 θα ανακοινωθεί και ο Δείκτης Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης σύμφωνα με την πάγια τακτική του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή