Η δύσκολη εξίσωση της απελευθέρωσης των ελληνικών τάνκερ

Η δύσκολη εξίσωση της απελευθέρωσης των ελληνικών τάνκερ

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης για την απελευθέρωση του ρωσικού τάνκερ «Lana» με το ιρανικό πετρέλαιο, που αποτέλεσε και την αιτία για την κατάληψη – αντίποινα από το Ιράν δύο ελληνικών τάνκερ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης για την απελευθέρωση του ρωσικού τάνκερ «Lana» με το ιρανικό πετρέλαιο, που αποτέλεσε και την αιτία για την κατάληψη – αντίποινα από το Ιράν δύο ελληνικών τάνκερ.

Οπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», μετά τη δικαστική απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, με την οποία κρίθηκε πως κακώς κατασχέθηκε το ιρανικό φορτίο του ρωσικού δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα έπειτα από προσφυγή των ΗΠΑ στην ελληνική Δικαιοσύνη, υπάρχει πλέον το νομικό έδαφος για να «θεραπευτεί» η συγκεκριμένη ενέργεια.

Αναφέρουν δύο ακόμα προϋποθέσεις για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση της απελευθέρωσης των δύο ελληνικών τάνκερ και των πληρωμάτων τους που κρατούνται στο Ιράν: αφενός να μην ασκηθεί αίτηση αναίρεσης της τελευταίας απόφασης, για παράδειγμα από τις αρχές των ΗΠΑ, που προέβησαν εξάλλου στη δέσμευση του φορτίου αρχικά και αφετέρου να εγγυηθεί η Τεχεράνη την ταυτόχρονη απελευθέρωση των δύο ελληνικών πλοίων. Οι συγκεκριμένες διεργασίες βρισκόταν σε εξέλιξη αργά χθες το απόγευμα και δεν αναμενόταν να τελεσφορήσουν τουλάχιστον για μερικά εικοσιτετράωρα ακόμα.

Δεν πρέπει να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης από τις ΗΠΑ στην τελευταία απόφαση από το ελληνικό δικαστήριο για αποδέσμευση του «Lana».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Mehr, που επικαλέστηκε πηγές από τον ιρανικό οργανισμό λιμένων και ναυτιλίας, το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο «Lana» θα επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, «Gostar Samirom Services Construction & Executive Company».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το Ιράν, «το τάνκερ έχει αποδεσμευθεί από τις 10 Ιουνίου, απλά υπάρχει μικρή καθυστέρηση λόγω εκκρεμοτήτων που ρυθμίζονται με πιστωτές». Χθες Τρίτη βράδυ, πάντως, το 115.000 τόνων (DWT) δεξαμενόπλοιο «Lana» παρέμενε έμφορτο αγκυροβολημένο ανοιχτά της Καρύστου.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο, που μετονομάστηκε από «Pegas» σε «Lana» τον Μάρτιο, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα ενώ έπλεε προς τη νότια Πελοπόννησο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε άλλο πλοίο.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, είχε αναγκαστεί να κάνει στάση ανοιχτά της Καρύστου. Εκεί, το «Lana» είχε δεσμευθεί στις 15 Απριλίου αρχικά λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κατόπιν (όταν έγινε γνωστό πως είχε αλλάξει πλοιοκτησία και δεν υπαγόταν στις κυρώσεις) την Πέμπτη 26 Μαΐου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του φορτίου 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η δέσμευση του ιρανικού αργού πετρελαίου στην Ελλάδα προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης, με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» να καταλαμβάνουν στις 27 Μαΐου, ως αντίποινα, τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior», στον Περσικό Κόλπο, όπου και παραμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή