Σε εγρήγορση για την ευλογιά των πιθήκων

Σε εγρήγορση για την ευλογιά των πιθήκων

Δύο εισαγόμενα κρούσματα νοσηλεύονται σε απομόνωση στη χώρα μας, ενώ δεν αποκλείονται και νέα περιστατικά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούν εισαγόμενα περιστατικά, δηλαδή ασθενείς με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό. Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε απομόνωση, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε πριν από μία εβδομάδα και αφορούσε έναν ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Το δεύτερο περιστατικό ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο και αφορά έναν 47χρονο με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ προς το παρόν δεν έχει βρεθεί στη χώρα μας περιστατικό με εγχώρια μετάδοση.

Οπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από σχετικά μικρή μεταδοτικότητα. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν και άλλα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει ότι εφεξής η σχετική ενημέρωση θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά των πασχόντων ή και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν πέντε έως 21 ημέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και τα οποία μπορεί να είναι πυρετός (άνω των 38 βαθμών Κελσίου), κεφαλαλγία, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα μία με πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες, καθώς και το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού είναι βασικά μέτρα αποφυγής της μόλυνσης.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Ο ΕΟΔΥ έχει αναρτήσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών στις μονάδες Υγείας που αφορούν τα μέτρα προφύλαξης του προσωπικού αλλά και την απομόνωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μονόκλινο θάλαμο με επαρκή αερισμό.

Επιπρόσθετα έχει εκδώσει οδηγίες και για την απολύμανση υλικών και αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς και τα οποία μπορεί εάν δεν γίνει σωστή διαχείρισή τους να παραμένουν μολυσματικά για μήνες έως και χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ιοί που ανήκουν στην οικογένεια των poxvirus (όπως είναι και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων) είναι ευαίσθητοι στα κοινά απορρυπαντικά. Λιγότερο αποτελεσματικά είναι τα οργανικά απορρυπαντικά. Ο καθαρισμός του δωματίου όπου διέμενε κρούσμα θα πρέπει να γίνεται (χωρίς να αναδύεται σκόνη ή να σχηματίζονται αερολύματα) με προϊόντα καθαρισμού του εμπορίου. Μετά τον καθαρισμό απαιτείται απολύμανση των επιφανειών με χλωρίνη. Περισσότερες πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/eylogia-ton-pithikon-monkeypox/).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή