Σχολεία: Διορισμοί 8.568 εκπαιδευτικών για το νέο έτος

Σχολεία: Διορισμοί 8.568 εκπαιδευτικών για το νέο έτος

Θα γίνουν και προσλήψεις αναπληρωτών για τις ανάγκες του νέου ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά σε 8.568 διορισμούς νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά. Αυτό ανακοίνωσε χθες η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, με βάση και τον προγραμματισμό που έγινε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για το σύνολο των διορισμών στον δημόσιο τομέα, ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια.

Στους διορισμούς στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πρέπει να προστεθούν και οι προσλήψεις αναπληρωτών, καθώς και εκείνες (πάλι αναπληρωτών) που θα χρειαστούν για την επέκταση του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία έως τις 17.30.

Ερώτημα, βέβαια, είναι πώς οι 8.568 διορισμοί θα κατανεμηθούν ανά εκπαιδευτική βαθμίδα. Προς το παρόν, όπως ανέφεραν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας στην «Κ», δεν έχει γίνει κατανομή των διορισμών. Στο θέμα αυτό υπάρχει διελκυστίνδα ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) υποστηρίζει ότι παγίως στην κατανομή είναι «ριγμένη» η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διότι ενώ οι ελλείψεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι περισσότερες από αυτές σε γυμνάσια και λύκεια, τελικά ο αριθμός των διορισμών κατανέμεται σχεδόν ισόποσα. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Φάνης Βουγάς, πρωτοδιόριστος δάσκαλος σε σχολείο της Πάτμου, τη σχολική χρονιά 2021-2022 τα οργανικά κενά στην πρωτοβάθμια ήταν 10.666 και στη δευτεροβάθμια 5.710. Ομως έγιναν 6.200 διορισμοί στην πρωτοβάθμια και 4.960 διορισμοί στη δευτεροβάθμια. Με βάση τα στοιχεία του κ. Βουγά, εάν οι διορισμοί γίνονταν ανάλογα με τα κενά ανά εκπαιδευτική βαθμίδα, στην πρωτοβάθμια έπρεπε να γίνουν 7.269 διορισμοί, δηλαδή 1.069 παραπάνω σε σχέση με τους 6.200 που έγιναν. Η διαφορά των 1.069 δόθηκε για να γίνουν διορισμοί καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μαζί με όσους θα γίνουν για το σχολικό έτος 2022-2023 το σύνολο των διο-ρισμών θα είναι 24.786 τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών πραγματοποιείται σε συνέχεια των 16.200 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση την τελευταία τριετία – 11.700 στη γενική παιδεία, οι πρώτοι έπειτα από δώδεκα χρόνια, και 4.500 στην ειδική εκπαίδευση, οι πρώτοι στην Ιστορία της χώρας μέσω ΑΣΕΠ.

Την ίδια στιγμή, ως προς τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ TV) ότι οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων στις 30 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να βγουν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών πιο νωρίς, πριν από τις 15 Αυγούστου.

«Οχι» πρυτάνεων για μοντέλο διοίκησης

Θετική είναι η Σύνοδος Πρυτάνεων στις νέες ρυθμίσεις για οργάνωση και λειτουργία των σπουδών που προτείνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο είναι αρνητική στο νέο μοντέλο διοίκησης. Συγκεκριμένα, χθες μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, η Σύνοδος επεσήμανε, κατά πλειοψηφία, τα θετικά σημεία του ν/σ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η δυνατότητα των AEI να σχεδιάζουν και να ιδρύουν νέα ή/και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών χωρίς τον έλεγχο του υπουργείου, η δυνατότητα για ευέλικτες και διεπιστημονικές σπουδές, η σύνδεση εκπαίδευσης και
έρευνας με τον παραγωγικό κόσμο, η βελτίωση των διαδικασιών για πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων. Αντίθετα, η Σύνοδος διατυπώνει, κατά πλειοψηφία, έντονο προβληματισμό για το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, καθώς ανατρέπεται ο διαχρονικά δημοκρατικός τρόπος διοίκησης με την απευθείας εκλογή των οργάνων διοίκησης από το σύνολο των μελών ΔΕΠ. Η Σύνοδος ζητεί περαιτέρω χρόνο διαλόγου – η διαβούλευση ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Ιουνίου. Ωστόσο, εάν η ηγεσία του υπ. Παιδείας κάνει δεκτό το αίτημα των ΑΕΙ να δώσει περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση, αυτό θα σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή από τον Σεπτέμβριο με δεδομένη τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ν/σ να ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή