Δίκη Χρυσής Αυγής – Κ. Παπαδάκης: «Καθήκον μας να οριστικοποιήσουμε την ιστορική καταδίκη»

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κ. Παπαδάκης: «Καθήκον μας να οριστικοποιήσουμε την ιστορική καταδίκη»

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής της δίκης μιλά στο kathimerini.gr για τη σημαντική στιγμή στην οποία έρχεται η επανάληψη της δίκης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατά γενική ομολογία ιστορική ήδη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει ζωντανέψει από νωρίς το πρωί σήμερα τις νωπές μνήμες της κοινωνίας από εκείνη την ημέρα (7.10.2020) όπου η απόφαση του δικαστηρίου την καταδίκασε ως εγκληματική οργάνωση. 

Οι λόγοι που η δίκη επαναλαμβάνεται σήμερα, αναλύονται διεξοδικά στο ρεπορτάζ του kathimerini.gr: «Explainer: Γιατί δικάζεται ξανά η Χρυσή Αυγή». Συνοπτικά, αναφέρουμε εδώ πως ο πιο σημαντικός από τους λόγους της επανάληψης είναι πως οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση με στόχο να μειωθούν οι ποινές τους.

Μιλώντας στο kathimerini.gr o δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη σημειώνει για αρχή πως σύμφωνα με τη φημολογία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ πιθανό οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων να ζητήσουν αναβολή ή διακοπή της δίκης επικαλούμενοι την κατάσταση υγείας του Νίκου Μιχαλολιάκου. Όπως λέει ο κ. Παπαδάκης: «Θα περιμένουμε μέχρι τις 11.00 για να δούμε τι θα γίνει, δεδομένου ότι μέχρι εκείνη την ώρα υπάρχει στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετέχει και ο γραμματέας του δικαστηρίου. Συνεπώς η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις 11.00».

To σημαντικό timing της δίκης σε δεύτερο βαθμό 

Για την ίδια την ουσία και βαρύτητα της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, ανεξάρτητα με το αν σήμερα θα αναβληθεί ή όχι, ο κ. Παπαδάκης λέει πως η επανάληψη έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή.

Όπως τονίζει ο ίδιος: «H δίκη της Χρυσής Αυγής στο δεύτερο βαθμό γίνεται σε μια περίοδο που αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας και μάλιστα λίγους μήνες μετά από την εκδήλωση οργανωμένων περιστατικών εκτεταμένης και διαρκούς φασιστικής βίας στα επαγγελματικά Λύκεια της Σταυρούπολης και του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη».

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κ. Παπαδάκης: «Καθήκον μας να οριστικοποιήσουμε την ιστορική καταδίκη»-1

Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμα ξεφορτωθεί πλήρως τα επικίνδυνα, φασιστικά μορφώματα. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδάκης:

«Θύλακες της Χρυσής Αυγής και παραφυάδες της ενεργοποιούνται ακόμα, προσπαθώντας να ξαναβγούν στο πολιτικό προσκήνιο και να επιδιώξουν τη νομιμοποίηση της φασιστικής-εγκληματικής βίας. Η ιστορική καταδικαστική απόφαση της 7 Οκτωβρίου 2020 μας καλεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, έχουμε στα χέρια μας μια απόφαση που βάζει τα θεμέλια της ανατροπής της ατιμωρησίας της φασιστικής και παρακρατικής βίας στην Ελλάδα. Το καθήκον μας είναι να οριστικοποιήσουμε αυτή την ανατροπή και να δώσουμε τη μάχη και στο δεύτερο βαθμό για να πετύχουμε την αμετάκλητη καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, των μελών και διευθυντών της αλλά και όλων των δραστών που τέλεσαν κακουργήματα. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται για να απαιτήσουμε από τους θεσμούς της χώρας μας να προστατέψουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που απειλούνται από τη φασιστική-εγκληματική βία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή