Κορωνοϊός: Αυξητική τάση στα κρούσματα και στις εισαγωγές

Κορωνοϊός: Αυξητική τάση στα κρούσματα και στις εισαγωγές

Αύξηση των νέων διαγνώσεων, του δείκτη θετικότητας και των νέων νοσηλειών λόγω COVID-19 καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των νέων διαγνώσεων, του δείκτη θετικότητας και των νέων νοσηλειών λόγω COVID-19 καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς ενδεχομένως να σχετίζεται με τη δυναμική των υποπαραλλαγών «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5» που κυκλοφορούν και στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 κρούσματα της COVID-19, τα οποία επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τα τέλη Απριλίου έως και χθες.

Το ποσοστό θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο 6,18% από 4,88% που ήταν μια εβδομάδα πριν. Χθες καταγράφηκαν 126 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, με τον μέσο όρο του επταημέρου να είναι 104 ασθενείς. Σε πτωτική πορεία παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων (103), ενώ δηλώθηκαν και 15 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 (30.049 θάνατοι στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας).

Η ανοδική πορεία πιθανότατα οφείλεται στα στελέχη «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5», λένε οι ειδικοί – 9.288 οι νέες λοιμώξεις χθες, ενώ 15 ασθενείς της COVID-19 κατέληξαν.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα πιθανότατα οφείλεται στα στελέχη «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5». «Φαίνεται μια παρόμοια αυξητική τάση σε όλη την Ευρώπη. Ταιριάζει σε αυτό που λέμε συστηματική αύξηση, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για αύξηση που μπορεί να οφείλεται σε ένα τυχαίο γεγονός», επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης. Σε αυτό το πλαίσιο η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους περισσότερους χώρους που ισχύει στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου εκτιμάται ότι δεν σχετίζεται με την εξέλιξη αυτή. Οπως άλλωστε εξηγεί ο καθηγητής, η αυξητική τάση παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη τώρα, παρά το γεγονός ότι οι μάσκες έχουν «βγει» πολύ νωρίτερα.

Η δυναμική

Σημειώνεται ότι οι υποπαραλλαγές «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5» προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα εξάρσεις της COVID-19 στη Νότιο Αφρική και την Πορτογαλία. Στη χώρα μας από τις αναφορές του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, προκύπτει μια σημαντική δυναμική των δύο αυτών υποπαραλλαγών της «Ομικρον», και οι οποίες με βάση προσωρινά στοιχεία υπολογίζεται ότι στις αρχές του μήνα είχαν επικρατήσει σε ποσοστό 20% των δηλωμένων περιστατικών. Για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω των «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5» στις χώρες της Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει και το ECDC σε πρόσφατη έκθεσή του, που συνιστά επαγρύπνηση, επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και ειδικά στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και των σκληρών δεικτών, αλλά και επιμονή στην προσπάθεια για εμβολιασμό του πληθυσμού με τις τρεις δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή