Το ΕΚΠΑ αφαιρεί από τον Πούτιν τον τίτλο του επιτίμου

Το ΕΚΠΑ αφαιρεί από τον Πούτιν τον τίτλο του επιτίμου

Η αναγόρευση είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2001, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαδικασίες για να αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε το ίδρυμα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρύτανής του Θάνος Δημόπουλος. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας έγινε επίτιμος διδάκτωρ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών επί πρυτανείας του κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη και η Σύγκλητος ενέκρινε την εισήγηση του Τμήματος στις 22/11/2001 με το εξής αιτιολογικό:

«Ο πρόεδρος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην οικονομική επιστήμη. Η ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορος είναι πολυσήμαντης και πολυεπίπεδης σημασίας τόσο για το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο όσο και για τη χώρα μας. Σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας αλλά και οι επιπτώσεις της παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες, ικανοί πολιτικοί με αποδεδειγμένη γνώση της οικονομικής επιστήμης αποτελούν εγγύηση για ομαλή διέξοδο από τα υφιστάμενα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα διεθνώς. Ο πρόεδρος Πούτιν, ηγέτης μιας υπερδύναμης, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι χειρίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό τον συνδυασμό της πολιτικής εξουσίας με τις απαιτήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας επ’ ωφελεία των συμφερόντων των λαών της Γης». Ο τίτλος απονεμήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κατά επίσημη επίσκεψη του Βλ. Πούτιν στην Ελλάδα. Πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ αλλά και άλλων ΑΕΙ είχαν ζητήσει να αφαιρεθεί ο τίτλος. Το κείμενο που υπέγραψαν συνολικά 270 πανεπιστημιακοί λέει: «Οσοι/ες πανεπιστημιακοί παρακολουθούμε με αποτροπιασμό τα όσα διαπράττονται στην Ουκρανία χαιρετίζουμε με ανακούφιση την απόφαση του Παν. Πελοποννήσου να αφαιρέσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον άνθρωπο που αντιπροσωπεύει την άρνηση όλων των αξιών που οφείλει να υπηρετεί μια ακαδημαϊκή κοινότητα αντάξια του ρόλου της. Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ενεργοί πολίτες δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς και αδιάφοροι/ες μπροστά στα εγκλήματα πολέμου και τις θηριωδίες που διαπράττονται. Γι’ αυτό και ζητούμε να υποστηρίξετε με την υπογραφή σας το αίτημα για αφαίρεση του τίτλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή