«Δεν μας θέλει ούτε η αστυνομία ούτε το Pride»

«Δεν μας θέλει ούτε η αστυνομία ούτε το Pride»

Τα παράπονα, οι ενστάσεις και οι ελπίδες για το «Building Bridges»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικοί θα συμμετέχουν στο Athens Pride το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να φορούν τις στολές τους, από σεβασμό στην απόφαση των διοργανωτών. Αυτή την απόφαση έλαβε χθες το απόγευμα η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών, που συνεδρίασε στην Αθήνα, μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου της. Με αφορμή αυτή τη συγκυρία, οι Ευρωπαίοι ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικοί είχαν καταθέσει ήδη από πέρυσι τον Ιούνιο αίτημα για συμμετοχή στο Athens Pride, λαμβάνοντας, τελικά, αρνητική απάντηση. «Με βάση τις πολύπαθες σχέσεις της LGBTQI+ κοινότητας με την αστυνομία, αλλά και τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, η αστυνομική σας ταυτότητα, είτε με στολή είτε με οποιοδήποτε διακριτικό στοιχείο που την υποδηλώνει, δεν έχει ακόμη χώρο στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας», ανέφερε η σχετική απόφαση.

Οι Ευρωπαίοι ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικοί θα συμμετέχουν στο Athens Pride το Σάββατο, χωρίς να φορούν τις στολές τους, από σεβασμό στην απόφαση των διοργανωτών.

«Το συνέδριο που ξεκινάει αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Τεχνόπολη έχει τίτλο Building Bridges, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ της αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», λέει στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Police Action – Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος των ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών Ευρώπης, Μιχάλης Λώλης. «Το χάσμα γεφυρώθηκε, δεν μας θέλει ούτε η αστυνομία ούτε το Pride. Είμαστε έξω από παντού. Αδερφές στην αστυνομία, μπάτσοι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», λέει με εμφανή πίκρα. Για τον ίδιο βέβαια, όπως και πολλά μέλη της κοινότητας, αστυνομικούς και μη, η μάχη της συμμετοχής είναι γνώριμη κατάσταση. Οταν το 2016 είχε αποφασίσει να συμμετέχει στο 1ο Συνέδριο των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών στο Αμστερνταμ, το Αρχηγείο δεν του είχε δώσει άδεια να εκπροσωπήσει την Ελληνική Αστυνομία. Για να μη χάσει τη διοργάνωση, ο Λώλης είχε κάνει χρήση της άδειάς του. Τότε το συνέδριο είχε κλείσει με τη συμμετοχή των αστυνομικών στο canal parade του EuroPride.

Ο Ελληνας αστυνομικός ήταν από τους ελάχιστους που παρέλασαν χωρίς να φορούν την επίσημη στολή τους. Επιστρέφοντας, είχε κληθεί σε απολογία. Εκτοτε έχει κυλήσει μπόλικο νερό στο αυλάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συνέδριο των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης και πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., ταξίαρχος Ιωάννης Νταλαχάνης και, βέβαια, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων. «Ο λόγος που αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα το συνέδριο είναι ακριβώς γιατί στην κατάταξη των ομοφοβικών χωρών είμαστε ψηλά. Ο σκοπός ήταν να έρθουν εδώ ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με τελικό σκοπό να αντιμετωπιστεί η υποκαταγραφή και υποαναφορά των ρατσιστικών εγκλημάτων εις βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Αν όμως δεν αγκαλιάσει η κοινότητα τους ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικούς που είναι η γέφυρα με την αστυνομία, πώς θα λυθεί το πρόβλημα;». Οπως λέει ο ίδιος, άλλωστε, και οι ίδιοι οι ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικοί υφίστανται διακρίσεις. «Εχουμε κι εμείς τραύματα. Είμαστε κι εμείς ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Δεν μπορείς από το ουράνιο τόξο να αφαιρέσεις ένα χρώμα». Στο ευρωπαϊκό συνέδριο θα συμμετέχουν συνολικά 100 αστυνομικοί από 18 χώρες, ανάμεσά τους και 22 Ελληνες, όπως και οι εκπρόσωποι πολλών ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων. Επισήμως η Ελληνική Αστυνομία θα βρίσκεται το Σάββατο στο Pride, μόνο για να το περιφρουρήσει.

H «K» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους διοργανωτές του Athens Pride, χωρίς επιτυχία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή