1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Μικροί αγώνες σε όλο το μέτωπο

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Μικροί αγώνες σε όλο το μέτωπο

Oταν τυπώθηκε το φύλλο της «Καθημερινής» που κυκλοφόρησε στις 30 Αυγούστου 1921, δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή στην Ελλάδα η διαταγή υποχώρησης των ελληνικών δυνάμεων δυτικά του Σαγγαρίου – τα μέσα της εποχής δεν παρείχαν τέτοια δυνατότητα.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν τυπώθηκε το φύλλο της «Καθημερινής» που κυκλοφόρησε στις 30 Αυγούστου 1921, δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή στην Ελλάδα η διαταγή υποχώρησης των ελληνικών δυνάμεων δυτικά του Σαγγαρίου – τα μέσα της εποχής δεν παρείχαν τέτοια δυνατότητα. Ετσι, τα δημοσιεύματα της εφημερίδας έκαναν λόγο για «περίοδο χαλαρώσεως των επιχειρήσεων», κατά την οποία «εδόθη ευκαιρία να διαπιστωθή η αδυναμία του τουρκικού στρατού όπως έχη οιανδήποτε πρωτοβουλίαν ενεργείας».

Εξάλλου, και τα πιο πρόσφατα ανακοινωθέντα της Στρατιάς Μικράς Ασίας που δημοσίευε είχαν εκδοθεί στις 27 Αυγούστου και αναφέρονταν σε «μικρούς αγώνες επί του μετώπου» και «αραιούς κανονιοβολισμούς εις όλον το μέτωπον».

Ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στη Σμύρνη, πάντως, σε τηλεγράφημά του της 29ης Αυγούστου αναφερόταν και τότε στη «νικηφόρως δι’ ημάς διεξαχθείσα μεγάλη ελληνοτουρκική μάχη» στον Σαγγάριο. Περιέγραφε, επίσης, ένα συμβούλιο διοικητών των τουρκικών σωμάτων στρατού, στο οποίο «συνεζητήθη ερώτημα του τουρκικού Στρατηγείου περί του δυνατού και σκοπίμου της αναλήψεως επιθετικής ενεργείας εκ μέρους του τουρκικού στρατού, επ’ ευκαιρία της προσκαίρου χαλαρώσεως της ελληνικής προελάσεως». Σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση, αν και «όλοι ωμολόγησαν ότι θ’ απετέλει πάντως ένδειξιν αδυναμίας η εν αδρανεία παραμονή του τουρκικού στρατού, καθ’ όλην την διάρκειαν της αναπαύσεως του αντιπάλου […] μετά μακράν εν τούτοις συζήτησιν ανεγνωρίσθη ότι αποκλείεται απολύτως πάσα επιθετική ενέργεια του τουρκικού στρατού, στερουμένου επαρκών δυνάμεων».

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Μικροί αγώνες σε όλο το μέτωπο-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT