Κορωνοϊός: Αυξημένη κινητικότητα, χαλάρωση και υποπαραλλαγές φουντώνουν το «καλοκαιρινό κύμα»

Κορωνοϊός: Αυξημένη κινητικότητα, χαλάρωση και υποπαραλλαγές φουντώνουν το «καλοκαιρινό κύμα»

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και Δημήτρης Παρασκευής αντίστοιχα, καταγράφουν τα αίτια πίσω από την έκρηξη κρουσμάτων και τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων που είναι σε ισχύ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες δέκα ημέρες καταγράφεται μια αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού ανά την επικράτεια. Η έξαρση εμφανίστηκε πρώτα στο Νότιο Αιγαίο και την περιοχή της Αττικής, ενώ αφορά και την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα. Η ανοδική τάση καταγράφεται, συνεπώς, κυρίως στις τουριστικές περιοχές και την Αττική, ενώ η αύξηση εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 54 ετών.

Τα χαρακτηριστικά της έξαρσης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σχετίζεται με την αυξημένη κινητικότητα πληθυσμού και τις συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις παραθεριστικές περιοχές, καθώς και στα αυξημένα ποσοστά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Η τελευταία παράμετρος αποτελεί τον βασικό λόγο για την αύξηση του φορτίου στην Αττική, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί ότι παρόμοια αύξηση των υποπαραλλαγών αυτών καταγράφεται επίσης και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά με μικρή χρονική καθυστέρηση σε σχέση με την εμφάνισή της στην Αττική.

Προς το παρόν, τα δεδομένα αυτά είναι αναμενόμενα λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της μεγάλης προσέλευσης ταξιδιωτών στις παραθεριστικές περιοχές. Στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την αυξητική τάση, κυρίως λόγω της νεαρής ηλικίας αλλά και της σύντομης παραμονής των επισκεπτών.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που σε συνδυασμό με τον χαμηλό κίνδυνο μεταδόσεων κατά τη θερινή περίοδο στην κοινότητα, καθιστούν τα «καλοκαιρινά κύματα» πανδημίας λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με τα αντίστοιχα του χειμώνα. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος από την πανδημία είναι υπαρκτός και όπως συστήνουν όλοι οι ειδικοί ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να μας απειλεί. Για τον λόγο αυτό η τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού, η υγιεινή των χεριών και η απομόνωση αν τυχόν έχουμε συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από κορωνοϊό, είναι επιβεβλημένα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων και ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μετά από δύο έτη πανδημίας αξίζει να χαρούμε τις διακοπές και τις ομορφιές του καλοκαιριού, έχοντας υπόψιν τα βασικά μέτρα προστασίας που θα προασπίσουν την υγεία μας χωρίς να περιορίσουν σημαντικά τις δραστηριότητές ή την κοινωνική μας ζωή.  

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμία επίσημη οδηγία στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί ότι η πανδημία έχει λήξει ή ότι δεν μας απασχολεί, αλλά αντίθετα τονίζεται συνεχώς η ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα που συνεχίζουν να είναι σε ισχύ, αλλά μερικά από αυτά όχι σε υποχρεωτική βάση.

Η Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχει διατηρήσει την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στις αστικές συγκοινωνίες και είναι από τις χώρες που διατήρησαν την υποχρεωτικότητα πολλών μέτρων μέχρι τα τέλη Μαΐου.

* Ο Θεοκλής Ζαούτης είναι Πρόεδρος του ΕΟΔΥ

* Ο Δημήτρης Παρασκευής είναι αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή