Σχολεία: Τα 19 νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ και οι τομείς τους

Σχολεία: Τα 19 νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ και οι τομείς τους

Επεκτείνεται το δίκτυο των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, καθώς χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από το επόμενο σχολικό έτος θα ιδρυθούν 19 Πρότυπα ΕΠΑΛ (ΠΕΠΑΛ).

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεκτείνεται το δίκτυο των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, καθώς χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από το επόμενο σχολικό έτος θα ιδρυθούν 19 Πρότυπα ΕΠΑΛ (ΠΕΠΑΛ). Ετσι, τα ΠΕΠΑΛ θα φθάσουν τα 25 σε όλη τη χώρα.

Θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2022-23 και θα διδάσκονται σε αυτά μαθήματα που αφορούν επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση.

Ειδικότερα, τα νέα ΠΕΠΑΛ θα ιδρυθούν σε Αλεξανδρούπολη, Λαύριο, Κρύα Βρύση Πέλλας, Χαϊδάρι, Γλυφάδα, Ταύρο, Ελευσίνα, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πτολεμαΐδα, Κέρκυρα, Βελεστίνο, Κατερίνη, Νεάπολη Κρήτης, Ακρωτήρι Χανίων, Ρόδο, Σύρο, Κιάτο, Αμφισσα. Αυτά θα προστεθούν στα έξι Πρότυπα ΕΠΑΛ που άρχισαν να λειτουργούν από πέρυσι σε Αργος, Επανομή, Πέραμα, Ξάνθη, Ηγουμενίτσα και Τρίκαλα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι τομείς που θα διδάσκονται στα Πρότυπα ΕΠΑΛ αφορούν επαγγέλματα σύγχρονα με προοπτικές και μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τομείς όπως Δομικών Εργων – Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας, Μηχανολογίας, Πληροφορικής, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Γεωπονίας – Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας. «Ο θεσμός των ΠΕΠΑΛ γνώρισε ευρύτατη αποδοχή ήδη από τον πρώτο κύκλο εγγραφών», ανέφερε το υπουργείο. Με βάση τα στοιχεία του υπ. Παιδείας από το σύστημα Myschool, στην α΄ τάξη των έξι Πρότυπων ΕΠΑΛ που πρωτολειτούργησαν το περασμένο σχολικό έτος εγγράφηκαν 801 μαθητές (477 αγόρια και 324 κορίτσια). Στο σύνολο της επικράτειας λειτουργούν 407 ΕΠΑΛ (326 ημερήσια, 81 εσπερινά), με 106.651 μαθητές (67.267 αγόρια και 39.384 κορίτσια). «Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης και εν γένει αλλαγής φιλοσοφίας ως προς την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τις προοπτικές που ανοίγει στις νέες και στους νέους μας. Το Επαγγελματικό Λύκειο αποτελεί ποιοτική, αξιόπιστη επιλογή για όλους, που αξιοποιεί κλίσεις και δεξιότητες, ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των μαθητών και τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, παρέχει γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονους κλάδους υψηλής ζήτησης», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή