Πανεπιστήμια: Χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Πανεπιστήμια: Χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, με μικρές διαφοροποιήσεις και διορθώσεις αστοχιών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αλλαγές που θα ανατρέψουν τη φιλοσοφία του θα οδεύσει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που δημιουργεί νέο τοπίο στη λειτουργία των ΑΕΙ. Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα γίνουν αλλαγές που ικανοποιούν τα ΑΕΙ και άλλες που διορθώνουν αστοχίες, ωστόσο σταθερή είναι η θέση της ηγεσίας του υπουργείου για το νέο μοντέλο διοίκησης που προτείνει, και δη για τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Διοίκησης – ρύθμιση που έχει ξεσηκώσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Η εκλογή του πρύτανη δεν θα γίνεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά από το Συμβούλιο. Στην Ευρώπη αυτός είναι ο κανόνας», ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Χθες, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) με οξύτατους χαρακτηρισμούς για το ν/σ, ζήτησε να μην κατατεθεί στη Βουλή. Παράλληλα, το υπουργείο χθες κάλεσε τα ΑΕΙ μέχρι τις 15 Ιουλίου να καταθέσουν τις εκθέσεις αξιολόγησής τους, ώστε να τους κατανεμηθεί η ετήσια χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, η δημόσια διαβούλευση επί του ν/σ ολοκληρώνεται αύριο και αφού οδεύσει στο Κοινοβούλιο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί περί τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των κυριότερων αλλαγών που έχει δρομολογήσει το υπoυργείο Παιδείας είναι οι εξής:

– Ο αντιπρύτανης θα μετέχει στη Σύγκλητο.

– Θα υπάρξουν αλλαγές στην ταξινομική ψήφο για την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου με βάση το μέγεθος του ιδρύματος.

– Στις μονοτμηματικές πολυτεχνικές σχολές ο κοσμήτορας θα εκλέγεται και δεν θα ορίζεται.

Σταθερή είναι η θέση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το νέο μοντέλο διοίκησης, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

– Στη θέση του κοσμήτορα θα μπορούν να εκλέγονται και αναπληρωτές καθηγητές και όχι μόνο πρωτοβάθμιοι, όπως ορίζεται τώρα.

– Θα ενταχθούν στο ν/σ οι (ισχύουσες) ρυθμίσεις για τις βιβλιοθήκες και τη φοιτητική μέριμνα, οι οποίες, λόγω τυπικού λάθους στο ν/σ, καταργούνται.

Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε για το ν/σ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η υπουργός μίλησε για «ένα σχέδιο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ, που στοχεύει στη δυναμική προσαρμογή του ελληνικού πανεπιστημίου στις ανάγκες της κοινωνίας, στην παροχή νέων δυνατοτήτων στα ΑΕΙ, στους φοιτητές, στους πανεπιστημιακούς και τους πολίτες, στην προσαρμογή των ΑΕΙ στις διεθνείς εξελίξεις, στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων που ήταν αρρύθμιστα ή μερικώς ρυθμισμένα, καθώς και στην κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Από την πλευρά της, πάντως, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ σε ομόφωνη απόφασή της (η πλειοψηφία φέρεται προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα) ανέφερε ότι «η γενική κατεύθυνση του ν/σ βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Εάν ψηφιστεί στη Βουλή, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα». Η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και μιλάει για κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγές στα ποσοστά των δεικτών βάσει των οποίων κατανέμεται η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ. Με μια από τις αλλαγές στους δείκτες ευνοούνται τα ΑΕΙ με μεγάλη γεωγραφική διασπορά (ο σχετικός δείκτης από το 6% που μετρούσε έως πέρυσι αυξήθηκε σε 8%). Από την άλλη, ερωτήματα εγείρει ότι το 25% της τακτικής χρηματοδότησης θα δίδεται στα ΑΕΙ με βάση τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών (και άρα και των «αιωνίων»;) κάθε ΑΕΙ ενώ η προηγούμενη υπουργική απόφαση μιλούσε για ενεργούς φοιτητές. Τέλος, στα ποιοτικά κριτήρια προστέθηκαν δύο: η διοργάνωση διεθνών κριτηρίων και το βραβείο εξαιρετικής επιστημονικής διδασκαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή