Στο προσκήνιο η αναμόρφωση του Δημοσίου

Στο προσκήνιο η αναμόρφωση του Δημοσίου

Εγκώμια από τον ΟΟΣΑ για την πρόοδο της Ελλάδας στη δημόσια διοίκηση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν μιλάμε για τον Σεπτέμβριο, όλες οι Κυριακές θα μπορούσαν να είναι Κυριακές εκλογών. Θα βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Με αυτή την αποστροφή ο υπουργός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση και την άρτια διεξαγωγή των εκλογών, μίλησε σαφώς για την πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο. Η αναφορά έγινε στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνάντησης του δικτύου των σχολών δημόσιας διοίκησης των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), που πραγματοποιείται στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Στο άνοιγμα των εργασιών της συνάντησης με θέμα τις «Νέες μαθησιακές κουλτούρες στον δημόσιο τομέα μετά την πανδημία» παρευρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες επιμόρφωσης των στελεχών του δημόσιου τομέα οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση. Επισήμανε ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών, οπότε και έχει αποκτήσει τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, κάνοντας ασφαλώς και λάθη. Εκτός των άλλων, όπως είπε, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων του Δημοσίου και των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι αναγκαία προκειμένου να μπορεί να υποστηριχθεί η αλματώδης εξέλιξη όσον αφορά τις ψηφιακές εφαρμογές στον ιδιωτικό τομέα. Αν το Δημόσιο δεν μπορέσει να ακολουθήσει και να υποστηρίξει τον ιδιωτικό τομέα, θα προκύψει πολιτικό θέμα, σημείωσε ο υπουργός.

Εγκώμια από τον ΟΟΣΑ για την πρόοδο της Ελλάδας στη δημόσια διοίκηση.

«Μπορούμε όλοι να μάθουμε από τους Ελληνες», τόνισε ο Τζον Μπλόνταλ, επικεφαλής του τομέα Δημόσιας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, εξηγώντας ότι η χώρα έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, με βάση όσα παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σε σχέση με το Δημόσιο, δήλωσε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου των σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, καθηγητής Γκερτ Μπούκαρτ. Η υιοθέτηση ψηφιακών εφαρμογών αποτελεί βασική προτεραιότητα για την αναμόρφωση του Δημοσίου σε όλες τις χώρες, όπως αναφέρθηκε από πολλούς εκπροσώπους των χωρών που συμμετείχαν. Κάποιοι μάλιστα ήδη και πριν από την κρίση του κορωνοϊού είχαν προχωρήσει, όπως για παράδειγμα η Εσθονία, όπου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουίλι Τάρο, εκπρόσωπος της χώρας, το 99% των δημόσιων υπηρεσιών προσφέρεται ψηφιακά. «Μόνο να παντρευτείς και να χωρίσεις ψηφιακά δεν μπορείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε επίσης τον καθοριστικό ρόλο του Δημοσίου, ενός δημόσιου τομέα όμως που θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα, να προσαρμόζεται και να αντέχει στις κρίσεις που θα είναι ολοένα και πιο συχνές, όπως επισημάνθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή