Μεταναστευτικό: Ναυάγιο με οκτώ αγνοούμενους ανοικτά της Δήλου

Μεταναστευτικό: Ναυάγιο με οκτώ αγνοούμενους ανοικτά της Δήλου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λευκό ιστιοφόρο με τους 116 επιβάτες πάλευε με τα κύματα ακυβέρνητο, μόλις 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου. Ο,τι είχε απομείνει από το κουρελιασμένο πανί του κρεμόταν από το κατάρτι. Από την πρύμνη μέχρι την πλώρη, στο κατάστρωμα στριμώχνονταν άνθρωποι, όσοι δεν είχαν χωρέσει μέσα στην καμπίνα όπου ήδη είχε ξεκινήσει εισροή υδάτων.

Επειτα από πολύωρη επιχείρηση του Λιμενικού, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν τελικά στη Μύκονο. Η καταμέτρηση και οι μαρτυρίες, όμως, έδειξαν ότι δεν είχαν καταφέρει όλοι να πατήσουν στη στεριά. Υπήρχαν οκτώ αγνοούμενοι, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι.

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής υπό ποιες συνθήκες και σε ποιο ακριβώς σημείο του ταξιδιού οι οκτώ άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα. Ούτε είναι ξεκάθαρο αν το ιστιοφόρο προδόθηκε από μηχανική βλάβη. Εξι εκ των επιβατών συνελήφθησαν, τρεις Αφγανοί, δύο Σύροι και ένας Αιγύπτιος και κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, αρχικά επιχειρήθηκε η ρυμούλκηση του ιστιοφόρου, αλλά λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και της εισροής υδάτων, αποφασίστηκε να οδηγηθεί το σκάφος στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμανιού της Μυκόνου, και να μεταφερθούν με λάντζες οι διασωθέντες.

Ακυβέρνητο πάλευε το ιστιοφόρο, στο οποίο στριμώχνονταν 116 επιβάτες – Ακόμα ένα υπερφορτωμένο σκαρί στην επικίνδυνη «διαδρομή της Καλαβρίας».

Το ιστιοφόρο είχε αναχωρήσει από τα τουρκικά παράλια, με πιθανό τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μέχρι στιγμής μέσα στο 2022 έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης, απευθείας από την Τουρκία, 4.636 άνθρωποι.

Το περασμένο έτος το ίδιο επικίνδυνο δρομολόγιο, το οποίο αποκαλείται «διαδρομή της Καλαβρίας», είχαν ακολουθήσει επιτυχώς μέσω Αιγαίου 12.916 μετανάστες (αριθμός που αντιστοιχεί στο 19% των θαλάσσιων αφίξεων στην Ιταλία). Υπολογίζεται ότι επέβαιναν σε περίπου 150 ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη. Τα υπερφορτωμένα ή γερασμένα σκαριά και οι ελλιπείς ή καθόλου γνώσεις ναυσιπλοΐας των χειριστών έχουν οδηγήσει και στο πρόσφατο παρελθόν σε ναυάγια στα νησιά των Κυκλάδων. Παραμονές Χριστουγέννων ανατράπηκε 5,8 ναυτικά μίλα βορειοδυτικά της Πάρου μια τουριστική λάντζα στην οποία επέβαιναν 80 μετανάστες. Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκείνο το ναυάγιο.

Στις καταθέσεις διασωθέντων που είναι σε γνώση της «Κ» σκιαγραφήθηκαν οι επικεφαλής του κυκλώματος στην Τουρκία, στους οποίους οι διακινούμενοι είχαν πληρώσει από 8.000 έως 9.000 ευρώ έκαστος. Ενας από τους επικεφαλής διαφήμιζε στην εφαρμογή TikTok τις υπηρεσίες του, υποστηρίζοντας ότι όσοι ταξιδεύουν μαζί του καταφέρνουν να φθάσουν στην Ιταλία.

Εκείνο το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο από μηχανική βλάβη. Η πρώτη του μηχανή χάλασε έπειτα από πέντε ώρες ταξιδιού και η δεύτερη 30 λεπτά αργότερα. Ακολούθησε εισροή υδάτων, έσπασε ένα κομμάτι στην αριστερή πλευρά της λάντζας και οι επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα. Τρεις Σύροι επιβάτες, ο ένας ράφτης και οι δύο αγρότες, είχαν συλληφθεί για την πλοήγηση του σκάφους. Στις απολογίες τους είχαν πει ότι ένας από τους διακινητές, τους είχε δείξει πώς θα χειριστούν το σκάφος, τι ταχύτητα θα κρατήσουν και τους «ζωγράφισε» την πορεία που έπρεπε να χαράξουν. Την περασμένη Κυριακή, το Λιμενικό κλήθηκε στον κολπίσκο Κατταβιά, νοτιοδυτικά της Ρόδου, όπου είχε προσαράξει άλλο ιστιοφόρο μετά την αναχώρησή του από την Τουρκία. Μετέφερε 56 μετανάστες, ανάμεσά τους και 16 ανήλικοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή