Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ίαση του νου

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ίαση του νου

Ο Θοδωρής Νικολάου μιλάει στην «Κ» για τη νέα του έκθεση, με λήψεις εμπνευσμένες από τη δική του ψυχιατρική εμπειρία

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ίαση του νου-1

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ίαση του νου-2
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ίαση του νου-3

Ξεκίνησε να βγάζει τις απαραίτητες άδειες, διαδικασία χρονοβόρος αλλά με έναν τρόπο θεραπευτική. Ωσπου, μια μέρα, άνοιξε για αυτόν η πόρτα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο Δαφνί. Εκεί βρήκε να κατοικεί ένας γνώριμος πόνος. «Πόνος και απώλεια του εαυτού, τρομακτικός συνδυασμός. Από τη μία να μη νιώθεις ο εαυτός σου, αλλά από την άλλη να πονάς όντας ο εαυτός σου».

«Ο τοίχος του ψυχιατρείου είναι κάτι σαν παλίμψηστο. Ξύνοντας τις επιστρώσεις χρώματος, αποκαλύπτεται μια ψυχιατρική ιστορία».

Πενταετής περιπλάνηση

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ίαση του νου-4
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ίαση του νου-5
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ίαση του νου-6

Πέντε χρόνια διήρκεσε η περιπλάνηση του Θοδωρή Νικολάου στο κατακερματισμένο ψυχιατρικό σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας (συνεχίζει να επισκέπτεται κάποιες δομές, κάνοντας μάθημα δημιουργικής απασχόλησης στους φιλοξενουμένους), που υπήρξε ταυτόχρονα και ένα ταξίδι αυτοΐασης. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, από τις ασπρόμαυρες εικόνες από το Δαφνί και τα μηνύματα στους τοίχους των ψυχιατρείων μέχρι τα έργα των ίδιων των ενοίκων των ξενώνων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, θα εκτίθεται έως το τέλος Ιουλίου στο αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ, στο ΚΠΙΣΝ. Τίτλος της έκθεσης, που γίνεται στο πλαίσιο του Nostos Festival με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «Επί νοός ειρήνη» – από μια φράση που είχε δει γραμμένη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: Wish peace in mind.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή