Κοινωνικό κομμωτήριο Δήμου Αθηναίων: Καλλωπισμός, το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή

Κοινωνικό κομμωτήριο Δήμου Αθηναίων: Καλλωπισμός, το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή

Από τον Νοέμβριο, στο κοινωνικό κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων έχουν εξυπηρετηθεί 379 άτομα και 70 επαγγελματίες κομμωτές έχουν εργαστεί εθελοντικά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποτέ το μαλλί μου δεν “κάθεται” καλά, καημό το έχω, είτε κοντό είτε μακρύ, τα ίδια προβλήματα». Η 41χρονη Ρόζα, με ένα τρόλεϊ φορτωμένο με πράγματα στο πλάι και τον γιο της να κρύβεται κάτω από τη φούστα της, «ανοίγει» την καρδιά της –πού αλλού;– στον κομμωτή της, τον Κωνσταντίνο. «Θέλω πολύ να βρω μια δουλειά, αλλά το παιδί το κρατούν στον δημοτικό παιδικό σταθμό, επειδή είμαι άνεργ, μέχρι τις δώδεκα και δεν αρκούν οι ώρες για να με προσλάβει κάποιος», εξηγεί τη δική της αδιέξοδη κατάσταση. «Αν είχα βοήθεια θα ήταν αλλιώς, αλλά το παιδί μου δεν έχει πατέρα».

Είναι δώδεκα το μεσημέρι και στο κοινωνικό κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων και της L’ Oreal η κίνηση είναι μεγάλη. Πλάι στη Ρόζα ένας μεσήλικας κύριος απολαμβάνει το ξύρισμα και το κόψιμο της μακριάς του χαίτης. «Κάποτε ήμουν ροκάς», μονολογεί κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέφτη όσο τον περιποιείται η Αντωνία. «Μετά, από την πολλή καλοπέραση, τα μαλλιά μου άρχισαν να πέφτουν».

Στον λουτήρα λούζεται ο τρίτος ωφελούμενος. «Δεν θέλω τίποτα ιδιαίτερο, λίγο να με κουρέψετε, να δροσιστώ», λέει ο ηλικιωμένος στον Δημήτρη, τον τρίτο εθελοντή κομμωτή. Στον προαύλιο χώρο του κομμωτηρίου, άνδρες και γυναίκες, αλλά και γονείς με παιδιά περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους πίσω από το παλιό φρουραρχείο στον Σταθμό Λαρίσης.

Από τον Νοέμβριο, στο κοινωνικό κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων έχουν εξυπηρετηθεί 379 άτομα και 70 επαγγελματίες κομμωτές έχουν εργαστεί εθελοντικά.

Από τον Νοέμβριο, που ξεκίνησε η λειτουργία του κομμωτηρίου, 379 άτομα έχουν ήδη εξυπηρετηθεί και 70 επαγγελματίες κομμωτές έχουν εργαστεί εθελοντικά. Ο Αναστάσιος Σταυρόπουλος –γνωστός από τα δύο κομμωτήρια Anber Barber Shop– εμπνεύσθηκε τη δημιουργία ενός κομμωτηρίου για τους οικονομικά πιο αδύναμους, μια ιδέα που μοιράστηκε με το ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων). Η πρότασή του βρήκε ευήκοα ώτα, τόσο από τους ιθύνοντες στον Δήμο όσο και από την εταιρεία L’ Oreal, η οποία ανέλαβε τη διαμόρφωση του χώρου ως κομμωτηρίου, αλλά και τον εξοπλισμό του με προϊόντα της.

«Το κομμωτήριο λειτουργεί Δευτέρα και Τετάρτη με εθελοντές κομμωτές, δύο ή και τρεις ανά ημέρα», διευκρινίζουν εκ μέρους του δήμου. Εξυπηρετούνται μεμονωμένα άτομα, αλλά και οικογένειες, που είναι εγγεγραμμένοι στα προγράμματα του ΚΥΑΔΑ, ζουν δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας. Το κοινωνικό κομμωτήριο έρχεται να εμπλουτίσει μια σειρά υπηρεσιών που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και περιλαμβάνουν, από το κοινωνικό φαρμακείο και την αθηναϊκή αγορά έως το κοινωνικό πλυντήριο.

«Θέλουμε να ανεβάσουμε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των ωφελουμένων, κάποιοι εκ των οποίων είναι και άστεγοι», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, που από την 1η Ιουνίου εργάζεται ως εθελοντής. «Εμαθα για το κοινωνικό κομμωτήριο από το hair community Greece και μου άρεσε πολύ ως πρωτοβουλία», απαντά ο ίδιος, που υπολογίζει να συνεχίζει να δίνει το «παρών» στο φρουραρχείο έως και τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την κανονική του δουλειά. «Εχω συνεισφέρει στο παρελθόν ως εθελοντής στο Χαμόγελο του Παιδιού», προσθέτει.

Οσοι περνούν το κατώφλι του κοινωνικού κομμωτηρίου έχουν κατά κανόνα παραμελήσει την εικόνα τους. «Εχει πολύ καιρό να πιάσει επαγγελματίας τα μαλλιά τους, κάποιοι μας λένε ότι δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα». Το ζητούμενο είναι, μέσω του καλλωπισμού, να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και ει δυνατόν η κοινωνική επανένταξη. «Με ένα προσεγμένο παρουσιαστικό μπορείς πιο εύκολα να πας σε μια συνέντευξη για δουλειά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή