Καλαμάτα: Εγκληματική οργάνωση εισήγαγε οχήματα και τα πωλούσε με παραποιημένες προδιαγραφές

Καλαμάτα: Εγκληματική οργάνωση εισήγαγε οχήματα και τα πωλούσε με παραποιημένες προδιαγραφές

Για την υπόθεση κατηγορούνται 11 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή οχημάτων και στην πώλησή τους με παραποιημένες προδιαγραφές, από το 2017 έως και τον Μάιο του 2021, προχώρησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας.

Για αυτές τις υποθέσεις κατηγορούνται 11 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, απάτης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, νομιμοποίησης εσόδων και της νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν περισσότερα από 80 οχήματα με παραποιημένα διανυθέντα χιλιόμετρα, ενώ οι κατηγορούμενοι είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τις 550.000 ευρώ.

Ως προς τη δράση των κατηγορουμένων, 57χρονος, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, κατόπιν εντολών από 35χρονο, και συνιδιοκτήτη με την 36χρονη σύζυγό του, επιχείρησης εμπορίας οχημάτων, καθώς και από 37χρονο, ιδιοκτήτη συνεργείου-φανοποιείου οχημάτων, προέβαινε για λογαριασμό τους στον εντοπισμό και την αγορά οχημάτων μη εμπορεύσιμων, λόγω πολλών χιλιομέτρων και φθορών, με έκδοση τιμολογίου μικρότερης αξίας από την αγορά τους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιούσαν την εισαγωγή τους, μέσω συγκεκριμένης μεταφορικής εταιρείας, ιδιοκτησίας 65χρονου, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές τον ίδιο οδηγό, ηλικίας 31 ετών.

Ο οδηγός, κατά την παράδοση των οχημάτων και των εγγράφων αγοραπωλησίας τους, προέκυψε ότι παραλάμβανε μετρητά χρήματα, ως μέρος της αμοιβής της μεταφορικής εταιρείας, ενώ το υπόλοιπα καταβάλλονταν με τους νόμιμους τρόπους, αποκρύπτοντας έτσι τα πραγματικά έσοδα της εταιρείας. Επιπλέον, ο 31χρονος παραλάμβανε και χρήματα ως αμοιβή για τον 57χρονο, που ήταν υπεύθυνος για την αγορά των οχημάτων από το εξωτερικό, τα οποία και απέκρυπτε στο όχημα μεταφοράς, προκειμένου να του τα παραδώσει.

Στη συνέχεια, 58χρονος εκτελωνιστής, κατά την εισαγωγή των οχημάτων, όποτε χρειαζόταν, παραποιούσε τα έγγραφα που συνόδευαν κάθε εισαγόμενο όχημα, προσκομίζοντας παράλληλα και φόρμα υπολογισμού αξιών του κάθε οχήματος, αναγράφοντας ψευδώς μειωμένο αριθμό διανυθέντων χιλιομέτρων, αποσκοπώντας στην αύξηση της εμπορικής αξίας τους.

Ακολούθως, 50χρονος, ιδιόκτητης συνεργείου οχημάτων στην Αττική, τροποποιούσε τα διανυθέντα χιλιόμετρα των οχημάτων, ενώ ο 37χρονος ιδιοκτήτης συνεργείου-φανοποιείου στην Καλαμάτα αναλάμβανε την επισκευή τους.

Έπειτα, δρούσε 40χρονος, ο οποίος, προκειμένου να εκδοθούν πινακίδες κυκλοφορίας, αναλάμβανε να συμπληρώσει και να παραδώσει τον πλήρη φάκελο κάθε οχήματος στην αρμόδια υπηρεσία, παραποιώντας ή συντάσσοντας πολλές φορές ψευδή τιμολόγιο πώλησης, μεγιστοποιώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, το παράνομο οικονομικό όφελος για κάθε όχημα.

Ακόμη, 66χρονος, ιδιοκτήτης μάντρας οχημάτων, τοποθετούσε μεγάλο μέρος των οχημάτων στην επιχείρησή του, προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερα η πώλησή τους, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας 46χρονος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση προέβη τουλάχιστον σε 108 περιπτώσεις εισαγωγής και εμπορίας οχημάτων, ενώ βρέθηκαν 80 οχήματα με παραποιημένα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι του 35χρονου και της 36χρονης, βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 17.450 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις του 66χρονου και του 37χρονου βρέθηκαν οκτώ οχήματα, που, σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν σκοπό να τα πουλήσουν με μειωμένα χιλιόμετρα.

Τέλος, σε έρευνα στην επιχείρηση του 50χρονου βρέθηκαν μηχανήματα ηλεκτρονικής παρέμβασης στον εγκέφαλο των οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μείωση των διανυθέντων χιλιομέτρων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την υπόθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT