Ο Λιγνάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες

Ο Λιγνάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες

Απέδωσε την ποινικοποίηση των σεξουαλικών επιλογών σε πολιτικές στοχεύσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη άρνηση των κατηγοριών που αντιμετωπίζει επέλεξε ως «κόκκινη γραμμή» στη χθεσινή του απολογία ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, που δικάζεται για τέσσερις βιασμούς ανήλικων ή νεαρών ανδρών. Ο γνωστός σκηνοθέτης, που διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αρνήθηκε όσα έχουν σε βάρος του καταγγείλει οι μηνυτές του, ενώ απέδωσε την ποινικοποίηση των σεξουαλικών επιλογών σε πολιτικές στοχεύσεις και μίλησε για εκδίκηση που προκλήθηκε από τις προτεραιότητές του όταν ανέλαβε διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που παρακολούθησε χωρίς καμία παρέμβαση επί μήνες τη διεξαγωγή της δίκης του, ανέφερε χθες ότι στοχοποιήθηκε «για να δεχθεί πλήγμα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο», ενώ στις ερωτήσεις που δέχθηκε γιατί να καταγγελθεί για σεξουαλικές κακοποιήσεις έδωσε την απάντηση «ότι δεν υπήρξε, ούτε είναι βιαστής, ηλίθιος μπορεί».

Κατά την απολογία του προσπάθησε να πείσει ότι οι νεαροί που τον κατήγγειλαν είχαν άλλα κίνητρα και δεν κατήγγειλαν αλήθειες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς είχε σχέσεις με νεαρά άτομα, όχι όμως με ανήλικα.

Οι ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσαν τόσο τα πραγματικά περιστατικά των καταγγελιών σε βάρος του όσο και τα κίνητρα που θα μπορούσαν να έχουν κάποιοι για να τον στοχοποιήσουν.

Κατά την απολογία του προσπάθησε να πείσει ότι οι νεαροί που τον κατήγγειλαν είχαν άλλα κίνητρα και δεν κατήγγειλαν αλήθειες.

Αναφερόμενος ο δικαζόμενος σκηνοθέτης στο κίνημα κατά των σεξουαλικών κακοποιήσεων τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ευαγγελίζεται το #MeToo με βρίσκει 1.000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του, όμως, ώστε να καταγγείλει κάθε καρυδιάς καρύδι ό,τι νομίζει, θα οδηγήσει σε αυτοκατάργησή του». Απευθυνόμενος σε άλλο σημείο της απολογίας του σε θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων υπογράμμισε: «Θέλω να πω σε όποιον έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει αμέσως, ώστε να απαλλαγεί από τα φαντάσματά του και να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ενάργεια».

Νωρίτερα στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης μίλησε για μακρά περίοδο στοχοποίησής του, για φήμες που κυκλοφορούσαν χωρίς να επιβεβαιώνονται, ενώ όταν έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης ανέφερε ότι νόμισε πως ήταν «τρολιά».

Σε γενικές γραμμές, ο κατηγορούμενος μίλησε για σεξουαλικές επιλογές που είχε κατά καιρούς και από τα δύο φύλα, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά την εμπλοκή του με ανήλικα, ενώ μίλησε και για τη μακρά περίοδο που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Αρσάκειο, λέγοντας πως υπηρέτησε εκεί επί 28 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει καταγγελθεί κάτι εις βάρος του.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του χθες, η δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει τον Φεβρουάριο αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κούντρια, o οποίος θα αξιολογήσει τα καταγγελλόμενα και την απολογία του κατηγορουμένου και θα προτείνει την ενοχή του ή μη. Από τους τέσσερις μηνυτές σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ο ένας δεν προσήλθε στο δικαστήριο και δεν βρέθηκε, αν και είχε ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή