Κατοικίες: Τα υψηλά μισθώματα και η ακριβή ενέργεια ταλανίζουν τους ενοικιαστές

Κατοικίες: Τα υψηλά μισθώματα και η ακριβή ενέργεια ταλανίζουν τους ενοικιαστές

Ανασφάλεια, άγχος και αγανάκτηση προκαλεί στην πλειονότητα των ενοικιαστών η σημερινή κατάσταση των ενοικίων. Το ακριβό ρεύμα, το υψηλό ενοίκιο και η δυσκολία εύρεσης κατοικίας αναδεικνύονται πλέον σε σημαντικό πρόβλημα για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασφάλεια, άγχος και αγανάκτηση προκαλεί στην πλειονότητα των ενοικιαστών η σημερινή κατάσταση των ενοικίων. Το ακριβό ρεύμα, το υψηλό ενοίκιο και η δυσκολία εύρεσης κατοικίας αναδεικνύονται πλέον σε σημαντικό πρόβλημα για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η πλειονότητα ζητεί αυξήσεις μισθών και πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

Τις απόψεις των ενοικιαστών σχετικά με το επιδεινούμενο πρόβλημα στέγασης αποτυπώνει ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε το Eteron – Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων μόλις πριν από ενάμιση μήνα, κάτι που είναι εμφανές από την ανάδειξη του ενεργειακού κόστους στις απαντήσεις των ερωτώμενων. Σύμφωνα με την έρευνα:

• Περίπου οι μισοί ενοικιαστές δηλώνουν ότι εξακολουθούν να καταβάλουν το ενοίκιό τους χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι δυσκολεύονται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, με το 2% να χρωστάει τουλάχιστον 2 ενοίκια. Για το 12,3% των ερωτηθέντων, το ενοίκιο αυξήθηκε πολύ (στο σπίτι όπου κατοικούν) τα τελευταία 2 χρόνια.

Κατοικίες: Τα υψηλά μισθώματα και η ακριβή ενέργεια ταλανίζουν τους ενοικιαστές-1

• Η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των ενοικίων ασκεί αυξανόμενη πίεση στα νοικοκυριά. Το 61,7% δηλώνει ότι αφού πληρώσει τα έξοδα του σπιτιού, τα υπόλοιπα χρήματα μετά βίας επαρκούν για να καλύψει τις υπόλοιπες βασικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να κάνει περικοπές. Ενα 15,2% δηλώνει ότι λαμβάνει οικονομική βοήθεια ή δανείζεται από τρίτους για να τα βγάλει πέρα.

• Η σημερινή κατάσταση με τα ενοίκια προκαλεί ανασφάλεια στο 28,7% των ερωτηθέντων, άγχος στο 21,9%, αγανάκτηση στο 17,9%, θυμό στο 9,8%.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Eteron προέκριναν ως λύσεις την αύξηση των μισθών και το πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

• Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς ως προς τη στέγαση είναι το ακριβό ρεύμα και τα λειτουργικά έξοδα για το 65,5%, το ακριβό ενοίκιο για το 34,8%, η δυσκολία εύρεσης κατοικίας προς ενοικίαση για το 28,9%, η κακή ποιότητα της κατοικίας για το 26,4% και η ανεπάρκεια θέρμανσης ή ψύξης για το 21,9%.

• Οι περισσότεροι (49%) αποδίδουν στην ακρίβεια τη δυσκολία εξεύρεσης προσιτής στέγης, το 45,3% στην απουσία ελέγχων στις τιμές των ενοικίων και τις παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών, το 40,5% στη μείωση των εισοδημάτων (οι ερωτώμενοι μπορούσαν να επιλέξουν περισσότερες από μία απαντήσεις).

• Ως υπεύθυνοι για το στεγαστικό πρόβλημα κατονομάζονται η κυβέρνηση (57,1%) και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων (50,2%). Λύση για τους περισσότερους (56,5%) είναι η αύξηση των μισθών και το πλαφόν στις τιμές των ενοικίων (53,3%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (37,9%) εκτιμά ότι θα έπρεπε να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να διαθέσουν τα ακίνητά τους σε χαμηλότερη τιμή.

«Οι αυξήσεις των ενοικίων δεν έχουν φθάσει ακόμα στην πλειονότητα των νοικοκυριών», ανέφερε ο συντονιστής της έρευνας Αλκης Καφετζής. «Ωστόσο, ήδη οι ενοικιαστές ζορίζονται πολύ, εξαναγκάζονται σε πάρα πολλές θυσίες για να αντεπεξέλθουν στο κόστος της στέγασης, κάτι που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Η αίσθηση αυτή είναι διάχυτη στην κοινωνία, καθώς το πρόβλημα αφορά δυνητικά το μεγαλύτερο μέρος της».

Η έρευνα του ινστιτούτου Eteron καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς δεν έχει λειτουργήσει. «Χρειάζεται γενναία παρέμβαση, η οποία να περιλαμβάνει ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων», ανέφερε η πολεοδόμος Δήμητρα Σιατίτσα. «Η επιδότηση ενοικίου θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καλύπτει μεγαλύτερο ποσοστό δικαιούχων. Παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστεί το “ταμπού” στη χώρα μας του ελέγχου (πλαφόν) των ανώτατων τιμών των ενοικίων, να υπάρξει ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και έλεγχος των κερδοσκοπικών επενδύσεων σε κατοικίες. Σημαντική είναι η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δημοσίου, αλλά και η δημιουργία εργαλείων που να διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα διαθέσουν με οικονομικά προσιτούς όρους στην αγορά. Τέλος, πρέπει να δούμε και στη χώρα μας την ανάπτυξη ενός μη κερδοσκοπικού τομέα για την ανάπτυξη κατοικίας, όπως σε πολλές άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κομμάτι της αγοράς που να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή