Πιάνουν δουλειά από την 1η Ιουλίου 250 Ευρωπαίοι δασοκομάντος

Πιάνουν δουλειά από την 1η Ιουλίου 250 Ευρωπαίοι δασοκομάντος

Πιλοτική συνδρομή από 6 χώρες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα βρίσκονται από τη Δευτέρα οι πρώτοι από τους συνολικά 250 Ευρωπαίους δασοπυροσβέστες που θα συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Πρόκειται για 11 άτομα, όλοι τους επικεφαλής των διαφορετικών ομάδων δασοκομάντος, τα μέλη των οποίων αναμένεται να φτάσουν την Παρασκευή στη χώρα και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής.

Οι επικεφαλής των Ευρωπαίων δασοκομάντος ήρθαν νωρίτερα στη χώρα μας, προκειμένου να έχουν επαφές με τους Ελληνες ομολόγους τους και να ενημερωθούν για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η άφιξη των ξένων πυροσβεστών στην Ελλάδα, όχι εσπευσμένα εν μέσω μεγάλων πυρκαγιών όπως συνέβαινε συνήθως, αλλά προκαταβολικά και πριν από την έξαρση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, εντάσσεται στο πλέγμα μέτρων και πρωτοβουλιών που ελήφθησαν σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο στο τέλος του περυσινού καταστροφικού καλοκαιριού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου είχε καταστήσει σαφές σε συνομιλητές του ότι «δεν θα διστάσει να προσκαλέσει το επόμενο καλοκαίρι δυνάμεις ξένων πυροσβεστών με εμπειρία, προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της δασοπυρόσβεσης».

Τους μήνες που ακολούθησαν, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου υλοποίησε το φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο πείθοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει την προεγκατάσταση στην Ελλάδα 250 Ευρωπαίων δασοπυροσβεστών.

Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι η εξής: οι ξένοι πυροσβέστες θα έρθουν εγκαίρως στη χώρα και θα είναι άμεσα διαθέσιμοι σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν και δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος έως ότου ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση πως η επιχειρησιακή συνύπαρξη ξένων και Ελλήνων δασοκομάντος θα οδηγήσει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Οι επικεφαλής των ομάδων βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα στη χώρα μας, προκειμένου να ενημερωθούν για το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνολικά 6 χώρες μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα: Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Γαλλία, Νορβηγία και Φινλανδία, με τους Γάλλους και τους Ρουμάνους να συνδράμουν και πέρυσι τη χώρα με προσωπικό και μέσα. Σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, οι δασοπυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία αναμένονται στην Ελλάδα μαζί με τα δικά τους οχήματα, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχουν μόνο με προσωπικό. Θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη.

«Στόχος είναι από την 1η Ιουλίου να τους έχουμε ετοιμοπόλεμους», δήλωσε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι 250 Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα επιχειρούν μαζί με τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής καθώς και το νεοσύστατο σώμα των 590 Ελλήνων δασοκομάντος (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων – ΕΜΟΔΕ).

Στις ΕΜΟΔΕ συμμετέχουν κυρίως νεοπροσληφθέντες πυροσβέστες, που τοποθετήθηκαν σε 6 μονάδες με έδρα την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Πρόκειται ουσιαστικά για πεζοπόρα τμήματα αποτελούμενα από νέους σε ηλικία πυροσβέστες με προϋπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι θα μεταφέρονται με ελικόπτερα κοντά στην εστία της πυρκαγιάς και θα επιχειρούν μέσα στο δάσος, πριν δηλαδή οι φλόγες φτάσουν κοντά στο οδικό δίκτυο. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, η Πυροσβεστική και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προχώρησαν φέτος στη μίσθωση 7 ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού.

Μέλη της συγκεκριμένης νεοσύστατης ομάδας παρακολούθησαν προσφάτως πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ισπανία, ενώ θα είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της μεθόδου του «αντιπύρ», όπως εξάλλου αναφέρεται στην ΚΥΑ που υπεγράφη προ ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT