Προσωπικός γιατρός: «Σε σωστή κατεύθυνση κινείται το εγχείρημα»

Προσωπικός γιατρός: «Σε σωστή κατεύθυνση κινείται το εγχείρημα»

«Το εγχείρημα θα επιτύχει αν όσοι συνάδελφοι ενταχθούν στο σύστημα λειτουργήσουν με τη νοοτροπία του θεραπευτή και όχι του συνταγογράφου», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Ευάγγελος Τούλης, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ενωσης Παθολόγων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το εγχείρημα θα επιτύχει αν όσοι συνάδελφοι ενταχθούν στο σύστημα λειτουργήσουν με τη νοοτροπία του θεραπευτή και όχι του συνταγογράφου», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Ευάγγελος Τούλης, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ενωσης Παθολόγων. «Η προσπάθεια κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το νομοσχέδιο κατατέθηκε με βιασύνη και χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής διάλογος», τονίζει.

Η Ενωση αναγνωρίζει ότι έχουν ενσωματωθεί σημαντικές βελτιώσεις από το προηγούμενο σχέδιο νόμου το 2017 για τον «οικογενειακό γιατρό», «το οποίο προέβλεπε 2.000 ευρώ τον μήνα για 1.500 ασθενείς, ενώ κατέληξε να αποζημιώνει με αυτό το ποσό γιατρούς που τελικά ανέλαβαν κατά πολύ λιγότερους ασθενείς, ακόμα και εκατό». Αυτός ήταν ένας από τους λόγους της ισχνής τότε συμμετοχής.

«Το τωρινό νομοσχέδιο φαίνεται εκ πρώτης όψεως πιο γενναιόδωρο, καθώς η μηνιαία αποζημίωση που προκύπτει κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ», σημειώνει ο κ. Τούλης, «όμως από αυτό το ποσό ο γιατρός θα εισπράττει ουσιαστικά 1.000, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά έξοδα, που συνεπάγεται η λειτουργία μιας μονάδας υγείας: η μίσθωση χώρου και τα λειτουργικά του έξοδα, η αγορά των αναλωσίμων, ο μισθός γραμματέως που θα αναλαμβάνει τη συνταγογράφηση, τα ραντεβού αλλά και τους ψηφιακούς φακέλους ασθενών». Το υπουργείο από πλευράς του έχει διαβεβαιώσει ότι η καταβολή της αποζημίωσης θα είναι μηνιαία και χωρίς καθυστερήσεις. «Εχουμε ζητήσει επίδομα για γραμματέα», προσθέτει ο κ. Τούλης. «Το υπουργείο μάς έχει επίσης διαβεβαιώσει ότι θα επανεξετάσει και το ενδεχόμενο να μπορούν να αναλάβουν τον θεσμικό ρόλο του «προσωπικού γιατρού» ιδιώτες γιατροί, χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, τους οποίους κάποιοι ασθενείς έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια ως γιατρούς τους και θέλουν να συνεχίσουν έτσι αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την αμοιβή τους». Ενα άλλο σημείο, που επίσης χρήζει διευκρίνισης, είναι «αν οι παθολόγοι που θα εγγραφούν στις λίστες των γενικών γιατρών θα μπορούν να δουλεύουν και ως ειδικοί γιατροί».

Η Ενωση Παθολόγων αναγνωρίζει τις βελτιώσεις, αλλά επισημαίνει σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων, ενώ καταθέτει και τις προτάσεις της.

Οι εφημερίες

Το υπουργείο θέτει ως προϋπόθεση σε όσους γιατρούς λάβουν το χρίσμα του «προσωπικού γιατρού» να κάνουν μία ή δύο εφημερίες τον μήνα σε Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο. «Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμα και για νέους συναδέλφους, οι οποίοι ίσως κατά τα άλλα να επωφελούνταν από τον νέο θεσμό», σημειώνει ο ίδιος και τονίζει ότι «επίσης προκαλεί και πρακτικά προβλήματα, όπως ποιος θα εξυπηρετεί τους ασθενείς του προσωπικού γιατρού όταν αυτός θα έχει 24ωρη εφημερία».

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Ενωση ζητεί: ενιαίο συντελεστή αποζημίωσης 35 ευρώ για όλους, προς αποφυγήν άγρας ηλικιωμένων ασθενών, λύση ώστε οι χρονίως πάσχοντες να έχουν προτεραιότητα, αλλά και δυνατότητα εκ μέρους του γιατρού να κάνει αίτηση διαγραφής «δύστροπων ασθενών που επιβαρύνουν και διαταράσσουν τη λειτουργία του ιατρείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή