Υπολείπονται οι Ελληνες αγρότες στις νέες τεχνολογίες

Υπολείπονται οι Ελληνες αγρότες στις νέες τεχνολογίες

Μικρή είναι η σχέση των Ελλήνων αγροτών με την τεχνολογία σε επίπεδο πληροφόρησης και ακόμα περισσότερο όσον αφορά τη χρήση της στην παραγωγική διαδικασία. Ελάχιστη ή και καθόλου ενημέρωση σε σχέση με τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κυρίως όσον αφορά το περιβάλλον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή είναι η σχέση των Ελλήνων αγροτών με την τεχνολογία σε επίπεδο πληροφόρησης και ακόμα περισσότερο όσον αφορά τη χρήση της στην παραγωγική διαδικασία. Ελάχιστη ή και καθόλου ενημέρωση σε σχέση με τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κυρίως όσον αφορά το περιβάλλον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει πρόσβαση σε γρήγορο Internet, ενώ το 27% δεν διαθέτει καμία ηλεκτρονική συσκευή. Το 82% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του μέτριο – χαμηλό, ενώ ως βασικό εμπόδιο το 30% αναφέρει κυρίως την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης με την τεχνολογία.

Μόνο το 14% δήλωσε ότι αξιοποιεί το Διαδίκτυο για τη βελτίωση της παραγωγικής δραστηριότητας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 73% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει και πολλά σε σχέση με όσα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ταυτόχρονα, όμως, το 66% δηλώνει ότι αισθάνεται υπεύθυνο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά θεωρεί ότι το κράτος κυρίως (ποσοστό 63%) πρέπει να μεριμνήσει για να γίνουν όσα πρέπει.

Ελάχιστα είναι ενημερωμένοι για τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κυρίως όσον αφορά το περιβάλλον, σύμφωνα με τα αποτε- λέσματα πανελλα- δικής έρευνας.

Είναι χαρακτηριστικό για τα δομικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας ότι το 62% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα δεν έχει ποτέ απευθυνθεί σε γεωργικό σύμβουλο.

Οι ίδιοι προσδιορίζονται ως «φτωχοί» σε ποσοστό 69% και είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον (49%) γενικότερα, αλλά περισσότερο για το μέλλον της εκμετάλλευσής τους (69%).

Η έρευνα σχεδιάστηκε από την εταιρεία GAIA επιχειρείν, στο πλαίσιο του προγράμματος ενημερωτικών δράσεων για την ΚΑΠ «CAP2Fork – προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων από τον αγρότη στον καταναλωτή», και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα ΜΜΕ του Αριστοτελείου και την Κάπα Research. Το δείγμα της έρευνας ήταν 1.002 Eλληνες πολίτες με κύρια απασχόληση τη γεωργική παραγωγή, άνω των 20 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή