Οι επενδύσεις και το πάρκο 80 στρεμμάτων

Οι επενδύσεις και το πάρκο 80 στρεμμάτων

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοπρατηθεί η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα στο πλαίσιο του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρο Τσιατσιάμη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοπρατηθεί η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα στο πλαίσιο του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρο Τσιατσιάμη. Την ίδια στιγμή, ο δήμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να προετοιμαστεί για την εκκίνηση των εργασιών. «Θα ήταν ευχής έργο αν καταφέρναμε μέσα στο καλοκαίρι να μπει η πρώτη μπουλντόζα. Ετσι θα δοθεί ένα σήμα ότι ξεκινάει μια μεγάλη αλλαγή για την περιοχή, και ό,τι λέμε το εννοούμε. Ο δημόσιος χώρος της πόλης θα διευρυνθεί σε αυτή την πλευρά» επισημαίνει.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή τον οποίο έχει συμβουλευθεί ο Δήμος Αθηναίων, στην περιοχή υπάρχει κινητικότητα από εταιρείες real estate, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια που προβλέπεται να επενδυθούν είναι 470 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο δήμος θα λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 140 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών και δικτύων και πρασίνου στον Ελαιώνα.

Οσον αφορά το πράσινο, ο κ. Τσιατσιάμης αναφέρει ότι έχουν προϋπολογιστεί 55 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη δημιουργία πάρκου 80 στρεμμάτων στην περιοχή όπου βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό, αλλά και τη διαμόρφωση μικρών πάρκων και δημόσιων χώρων σε όλη την περιοχή. Οσον αφορά το κυρίως πάρκο που σχεδιάζεται να διαμορφωθεί, κάποια από τα οικήματα που υπάρχουν εντός και τα οποία έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία θα διατηρηθούν και θα ανασκευασθούν, ώστε να χρησιμοποιηθούν για κοινόχρηστες χρήσεις.

Ο Δήμος Αθηναίων είναι αρμόδιος για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών και χώρων πρασίνου στην περιοχή. Μάλιστα, σε αντίθεση με όσα λέγονται για τη φυσιογνωμία που τελικά θα έχει η περιοχή, ο κ. Τσιατσιάμης περιγράφει το μέλλον του Ελαιώνα πράσινο: «Θέλουμε να είναι μια περιοχή με ήπιες χρήσεις, πολύ πράσινο και καλές δημόσιες υποδομές».

Πεζοδρόμια και πράσινο

Εν αναμονή δημοπράτησης της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει τη διαμόρφωση του χώρου.

Επειδή προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν πολλά κτίρια για τη στέγαση γραφείων, προσθέτει ότι «είναι σημαντικό οι άνθρωποι που θα βρίσκονται εδώ τόσες ώρες να μπορούν να αθληθούν και να περπατήσουν. Αυτό σημαίνει μεγάλα πεζοδρόμια, διαπλάτυνση υφιστάμενων δρόμων και διάνοιξη καινούργιων και πλατείες με πράσινο. Θέλουμε ο δημόσιος χώρος να είναι τέτοιος που να μπορεί να υποδεχθεί και άλλες δραστηριότητες».

«Αγκάθι» για όσα σχεδιάζονται στον Ελαιώνα παραμένει η περιοχή όπου λειτουργεί ακόμα ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών. Την έκταση είχε παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων το 2015 προκειμένου να στεγασθούν οι αιτούντες άσυλο που έφθαναν από τα νησιά στην Αθήνα και έβρισκαν κατάλυμα στις πλατείες της πόλης. Ωστόσο, η σχετική σύμβαση παραχώρησης προς το υπουργείο Μετανάστευσης έχει λήξει και ο Δήμος Αθηναίων ζητεί να έχει εκκενωθεί ο χώρος έως το τέλος του χρόνου.

Το υπουργείο Μετανάστευσης, από την πλευρά του, δηλώνει «καλή πρόθεση», όμως στο camp του Ελαιώνα διαμένουν κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες για τους οποίους δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση στέγασης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή