Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Meteo: Οι συνθήκες ευνοούν τη γρήγορη και απρόβλεπτη διάδοση (εικόνες)

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Meteo: Οι συνθήκες ευνοούν τη γρήγορη και απρόβλεπτη διάδοση (εικόνες)

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στη Δυτική Αττική. Ο καπνός της φωτιάς είναι αυτή τη στιγμή ορατός από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr στην Πεντέλη.

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Meteo: Οι συνθήκες ευνοούν τη γρήγορη και απρόβλεπτη διάδοση (εικόνες)-1

Στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%).

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%. Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες:

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Meteo: Οι συνθήκες ευνοούν τη γρήγορη και απρόβλεπτη διάδοση (εικόνες)-2

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME* του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακά να βελτιωθούν. Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς. 

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή και εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή