Ολοήμερο σχολείο: Απασχόληση για παιδιά, διευκόλυνση για γονείς – Το νέο καθημερινό πρόγραμμα

Ολοήμερο σχολείο: Απασχόληση για παιδιά, διευκόλυνση για γονείς – Το νέο καθημερινό πρόγραμμα

Ποιοτικά αναβαθμισμένα προγράμματα με έμφαση σε τέχνες και δημιουργικές προσεγγίσεις περιλαμβάνει το ολοήμερο σχολείο του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, παιδική επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για ορισμένα από τα αντικείμενα-δραστηριότητες με τα οποία μπορούν να απασχοληθούν οι μαθητές δημοτικών σχολείων στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου ωραρίου του ολοήμερου σχολείου, έως τις 5.30 το απόγευμα από τις 4 μ.μ., που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός από τη σημασία της χρονικής επέκτασης του ωραρίου για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων, το υπουργείο Παιδείας μιλάει και για «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων του ολοήμερου σχολείου, με κατεύθυνση πολύ πιο βιωματική, με έμφαση σε τέχνες, δημιουργικές προσεγγίσεις. Τα παιδιά θα επιστρέφουν σπίτι και θα έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και δραστηριότητες με την οικογένειά τους. Επίσης, η πρόσβαση των μαθητών σε ένα πιο διευρυμένο, ποιοτικό και δωρεάν πρόγραμμα αμβλύνει τις ανισότητες που προκύπτουν από τα εξωσχολικά ερεθίσματα μαθητών διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών ομάδων».

Ολοήμερο σχολείο: Απασχόληση για παιδιά, διευκόλυνση για γονείς – Το νέο καθημερινό πρόγραμμα-1

Για ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων, με έμφαση σε τέχνες και δημιουργικές προσεγγίσεις κάνει λόγο το υπ. Παιδείας για το ν/σ για τα ΑΕΙ.

Το ολοήμερο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία θα ξεκινάει στη 1 μ.μ. και θα περιλαμβάνει το γεύμα, μία ώρα για ξεκούραση των παιδιών, ενασχόληση με δραστηριότητες και παιχνίδι. Οι γονείς μπορούν να πάρουν το παιδί, αντί για τις 5.30 μ.μ., στις 4 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ήδη από τον φετινό Σεπτέμβριο και θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια. Για τον σκοπό αυτό θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών. Σημειωτέον, δεν θα υπάρχει κάποιο κριτήριο, η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλους τους μαθητές.

Βέβαια, πλην των άρθρων που ρυθμίζουν ζητήματα αρμοδιότητας του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, το κύριο κομμάτι του ν/σ αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πλειονότητα των ρυθμίσεων έχει παρουσιαστεί από την «Κ», ενώ χθες το υπουργείο δημοσιοποίησε πολυσέλιδο κείμενο που εξηγεί τους στόχους του. Μεταξύ των ρυθμίσεων που προστέθηκαν στο ν/σ μετά τη διαβούλευση, ιδιαίτερη ακαδημαϊκή και πολιτική βαρύτητα έχει η πρόβλεψη ότι για την εκλογή σε νέα θέση μέλους ΔΕΠ ο υποψήφιος/α θα πρέπει απαραιτήτως να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν από τους τρεις κύκλους σπουδών εκτός του ΑΕΙ στο οποίο επιθυμεί να εκλεγεί, με εξαίρεση περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος/α έχει απασχοληθεί τουλάχιστον για δύο έτη μετά τη λήψη του διδακτορικού του σε άλλο ΑΕΙ ή ερευνητικό ή τεχνολογικό φορέα της ημεδαπής από αυτό που φοίτησε ή έχουν παρέλθει τουλάχιστον πέντε έτη από τη λήψη του διδακτορικού. Η ρύθμιση υιοθετεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή