Συνέδριο COSPAR: Ο κόσμος του Διαστήματος στην Αθήνα

Συνέδριο COSPAR: Ο κόσμος του Διαστήματος στην Αθήνα

Πάνω από 2.000 επιστήμονες για το διεθνές συνέδριο COSPAR από 16 έως 24 Ιουλίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύ μεγάλο συνέδριο υψηλότατου κύρους θα φιλοξενήσει η Αθήνα από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου. Πρόκειται για την 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Ερευνας (44th COSPAR Scientific Assembly), που θεωρείται η κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας. Και μόνο οι αριθμοί αρκούν για να καταδείξουν το μέγεθος της διοργάνωσης, στην πρώτη της φιλοξενία στην Ελλάδα: περισσότεροι από 2.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, 3.500 επιστημονικές ανακοινώσεις, οι περισσότεροι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί του πλανήτη, 8 θεματικές ενότητες και 12 πάνελ, προϋπολογισμός άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Το εξαιρετικό αυτό γεγονός παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.

«Με την επιτυχημένη διοργάνωση του COSPAR 2022 στην Αθήνα φιλοδοξούμε να δείξουμε πως η Ελλάδα μπορεί. Τα παιδιά που ονειρεύονται ένα μέλλον στην επιστήμη, και ειδικά στη διαστημική έρευνα, να δουν πως μπορούν να το επιτύχουν. Βρισκόμαστε στη διαστημική εποχή, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες αλλά εξελίσσεται δυναμικά», τόνισε στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου ο Σταμάτης Κριμιζής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της επιστημονικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Οπως σημείωσε εισηγητικά, «πέρα από τις 3.500 παρουσιάσεις και τις συνοπτικές ομιλίες, θα πραγματοποιηθούν επιπλέον ειδικές ανακοινώσεις των τελευταίων ανακαλύψεων, καθώς και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας από τους ηγέτες των πιο σημαντικών διαστημικών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών των NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA».

Στα πολλαπλά οφέλη από τη διοργάνωση του συνεδρίου αναφέρθηκε ο Μανώλης Γεωργούλης, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. «COSPAR Athens 2022: H ώρα της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέδριο COSPAR: Ο κόσμος του Διαστήματος στην Αθήνα-1
Στην 44η διεθνή διοργάνωση για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία θα γίνουν 3.500 ανακοινώσεις και θα υπάρχουν 8 θεματικές ενότητες και 12 πάνελ. [SHUTTERSTOCK]

«Η πόλη θα γίνει το κέντρο του κόσμου για μία εβδομάδα, καθώς όλα τα μάτια στη Γη και στο Διάστημα θα είναι στραμμένα σε εμάς».

«Η Αθήνα θα γίνει το κέντρο του κόσμου για μία εβδομάδα, όλα τα μάτια στη Γη και στο Διάστημα θα είναι στραμμένα σε εμάς», σημείωσε στην παρέμβασή της μέσω τηλεδιάσκεψης η Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια Ερευνών στο Paris Observatory, πρόεδρος της Επιτροπής της COSPAR για την Πλανητική Προστασία και μέλος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Ο Ιωάννης Δαγκλής, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της επιστημονικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε πως πρόκειται για ένα «πολυσχιδές συνέδριο, που δίνει μια σπουδαία, μοναδική θα έλεγα, ευκαιρία, για τους νέους, κυρίως, επιστήμονες της χώρας μας να ακούσουν και να μιλήσουν με διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο». Ο κ. Δαγκλής σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής σε φοιτητές, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Ιδρυμα Ευγενίδου

Την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου στο συνέδριο εξέφρασε ο Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί ένα μεγάλο οργανωτικό στοίχημα. «Είναι σημαντικό case study σε διεθνές επίπεδο, αφού είναι το πρώτο υβριδικό συνέδριο, με συνδυασμό φυσικής και διαδικτυακής συμμετοχής με τόσο μεγάλο επιστημονικό εύρος», τόνισε η Σίσσυ Λιγνού, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας AFEA, που έχει αναλάβει το στήσιμο του συνεδρίου. Το COSPAR 2022 θα πραγματοποιηθεί σε 30 παράλληλες αίθουσες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Divani Caravel Hotel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή