Μεταναστευτικό: Πέθανε κρυμμένος στην καρότσα

Μεταναστευτικό: Πέθανε κρυμμένος στην καρότσα

Είχε κρυφτεί στο φορτηγό προσδοκώντας να ταξιδέψει στην Ιταλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένας έλεγχος ρουτίνας. Μόλις, όμως, οι λιμενικοί άνοιξαν την καρότσα του φορτηγού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το απόγευμα της Τρίτης για να επιθεωρήσουν το φορτίο, τον αντίκρισαν εκεί, σφηνωμένο στην αριστερή πλευρά, ξαπλωμένο πάνω σε χαρτοκιβώτια. Ο μετανάστης, πιθανότατα ανήλικος, κατά μία εκδοχή υπήκοος Αφγανιστάν, δεν είχε τις αισθήσεις του. Είχε κρυφτεί στο φορτηγό προσδοκώντας να ταξιδέψει στην Ιταλία. Η αφόρητη ζέστη και η πολύωρη παραμονή του σε ένα χώρο ασφυκτικά κλειστό οδήγησαν στον θάνατό του.

Το φορτηγό επρόκειτο να αναχωρήσει για την Ιταλία το πρωί της Τρίτης, ο οδηγός όμως δεν πρόλαβε τον απόπλου. Στάθμευσε το όχημά του έξω από το λιμάνι για να φύγει με το βραδινό δρομολόγιο. Ο νεαρός πιθανολογείται ότι ήδη είχε καταφέρει να τρυπώσει στην καρότσα και μάταια περίμενε επί ώρες την αναχώρηση. Πάνω του δεν βρέθηκαν έγγραφα ή άλλα στοιχεία βάσει των οποίων θα μπορούσε να εξακριβωθεί η ταυτότητα ή η ηλικία του, ωστόσο λιμενικοί επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για νεαρό άτομο. Η σορός του θα μεταφερθεί για νεκροψία και νεκροτομή στην ιατροδικαστική υπηρεσία Ιωαννίνων και θα υποβληθεί και σε δακτυλοσκόπηση για να αναζητηθεί η ταυτότητα του θανόντος.

Οι απόπειρες φυγής στην Ιταλία με αυτόν τον ριψοκίνδυνο τρόπο δεν είναι τόσο συχνές όσο στο παρελθόν. Υπήρχαν περίοδοι, ειδικά πριν από μία δεκαετία, κατά τις οποίες δεκάδες μετανάστες καθημερινά επιχειρούσαν να μπουν στα φορτηγά. Αντίστοιχες προσπάθειες έκαναν με μεγαλύτερη συχνότητα στην Πάτρα απ’ ό,τι στην Ηγουμενίτσα. Εκεί είχαν τεθεί στο παρελθόν υπόψη της «Κ» αποτυπώσεις από ελέγχους φορτηγών με ακτίνες Χ, οι οποίες έδειχναν ανθρώπους στα πιο απίθανα σημεία: σε κρύπτες στο ρεζερβουάρ ή κάτω από καφάσια με φρούτα, σε χώρους τόσο στενούς που με δυσκολία κάποιος μπορούσε να ανασάνει. Κάποιοι μετανάστες κουβαλούσαν μαζί τους ξύλινες τάβλες για να τις σφηνώσουν στο ημιαξόνιο των φορτηγών και να μπορέσουν έπειτα να ξαπλώσουν πάνω τους. Αλλοι επιχειρούσαν να γαντζωθούν από τους τράκτορες με γυμνά χέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή