Μαύρο μπλοκ και στο βάθος «τοξοβόλος»

Μαύρο μπλοκ και στο βάθος «τοξοβόλος»

Η υπόθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη πυροδοτεί τις συχνές επιθέσεις τον τελευταίο καιρό κατά αστυνομικών και άλλων στόχων

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απεργία πείνας του κρατούμενου αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, που έμεινε γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος», όταν στη διάρκεια επεισοδίων τον Φεβρουάριο του 2011 είχε επιτεθεί, χρησιμοποιώντας τόξο, στο κτίριο του Κοινοβουλίου, επανασυσπειρώνει το μαύρο μπλοκ και πυροδοτεί επιθέσεις κατά αστυνομικών και άλλων στόχων. Μόλις χθες τα ξημερώματα αναρχικοί εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ στα Εξάρχεια, ενώ πυροδότησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ο Μιχαηλίδης εκτίει ποινές φυλάκισης για ένοπλες ληστείες τραπεζών και απόπειρα ανθρωποκτονίας στη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς στην Πεύκη. Από τις αρχές του έτους ζητεί την υφ’ όρον απόλυσή του έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της εικοσαετούς ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί. Διανύει την 45η ημέρα απεργίας πείνας, μετά τις δύο αποφάσεις του δικαστικού συμβουλίου Λαμίας, που απέρριψε τα αιτήματα αποφυλάκισής του. Κρατούνταν στις φυλακές Μαλανδρίνου, ωστόσο λόγω της εξασθενημένης υγείας του έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λαμίας, σε μια επανάληψη όσων είχαν συμβεί κατά την απεργία πείνας του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η υπόθεση του «τοξοβόλου» πάντως, όπως εξάλλου και η αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου. Τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, για παράδειγμα, περίπου 150 νεαροί βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη και εξαπέλυσαν επίθεση με πάνω από 100 βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Ενα αυτοκίνητο κάηκε και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Χθες δημοσιοποιήθηκε κείμενο ανάληψης ευθύνης που ανέφερε επί λέξει: «Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας, αναρχικό Γ. Μιχαηλίδη, ο οποίος διεκδικεί την ελευθερία που εκδικητικά του στερούν κράτος και δικαστές». Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε επίθεση με μπογιές στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Καισαριανή, με τους δράστες να αναφέρουν σε κείμενό τους ότι ενήργησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στο «δίκαιο αίτημα» του Μιχαηλίδη. Το βράδυ της Κυριακής αντίστοιχα, αναρχικοί επιτέθηκαν με μπογιές στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Σάββα Αναστασιάδη, με αίτημα την «άμεση απελευθέρωση του συντρόφου Γιάννη Μιχαηλίδη που έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του νόμου για την αποφυλάκισή του».

Μαύρο μπλοκ και στο βάθος «τοξοβόλος»-1
Ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» και η αποφυλάκιση Κορκονέα έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αναρχικοί κινήθηκαν κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια, ενώ πυροδότησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο του σπιτιού του βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά υπολογίζουν σε 100 με 150 τα άτομα που έχουν ενεργό συμμετοχή στα επεισόδια και στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών. «Πρόκειται για τα πιο σκληρά μέλη από διαφορετικές ομάδες αναρχικών», δήλωσε χθες στην «Κ» αρμόδια πηγή, προσθέτοντας πάντως ότι αρκετές από τις πιο δραστήριες ομάδες του αναρχικού χώρου έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας εσωτερικών διενέξεων. Αλλη αστυνομική πηγή ανέφερε χθες ότι ο Μιχαηλίδης διατηρούσε και διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο πιο ριζοσπαστικοποιημένο κομμάτι του αναρχικού χώρου, με αρκετά άτομα που έχουν στο παρελθόν κατηγορηθεί για τρομοκρατία (σ.σ. όπως εξάλλου και ο ίδιος ο Μιχαηλίδης) να δίνουν το «παρών» στις δράσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας.

Με την υπόθεση του «τοξοβόλου» εξάλλου συνδέουν στην ΕΛ.ΑΣ. την εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα στο σπίτι του βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου. Εξάλλου, στο κείμενο ανάληψης ευθύνης για την προηγηθείσα επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου Αρη Πορτοσάλτε, οι δράστες («Πυρήνες Αμεσης Δράσης») είχαν καταστήσει σαφές ότι στόχος τους ήταν η «άρση του καθεστώτος σιωπής γύρω από την απεργία πείνας του Μιχαηλίδη που έχει σκοπό την εξόντωσή του».

Δικαστικό παρασκήνιο

Ο 34χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με το δικαστήριο πάντως να τον απαλλάσσει από την κατηγορία. Αντίθετα, είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (2011) κατά αστυνομικών, όταν το πλήρωμα περιπολικού τον είχε καταδιώξει στην Πεύκη, μαζί με τον επίσης αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο. Κρίθηκε ένοχος και για τη διπλή ληστεία τράπεζας που είχε διαπράξει στον Βελβεντό Κοζάνης (2013).  Δικάστηκε ακόμα για κατοχή πυρομαχικών που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που είχε μαζί με φίλο του – γνωστό αναρχικό. Εις βάρος του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών, την οποία εκτίει. Τον Ιούνιο του 2019 απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας. Στο διάστημα που ήταν φυγόποινος διέπραξε δύο ληστείες τραπεζών. Εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Αγία Παρασκευή, στις αρχές 2020. Τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2022 κατέθεσε αιτήσεις υφ’ όρον απόλυσης, έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του. Απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι είχε αποδράσει και είχε τελέσει αδικήματα όταν βρισκόταν εκτός φυλακής. Ο συνήγορός του Γιώργος Κακαρνιάς κατέθεσε έφεση επί της απόφασης με την πρόταση του εισαγγελέα να είναι απορριπτική.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή