Οξεία ηπατίτιδα: Όχι υπερβολική ανησυχία, αλλά εγρήγορση

Οξεία ηπατίτιδα: Όχι υπερβολική ανησυχία, αλλά εγρήγορση

Σπάνιο το σύνδρομο ηπατίτιδας που οδήγησε στον θάνατο του βρέφους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή των γονιών για το ενδεχόμενο το παιδί τους να εκδηλώσει συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν σε ηπατίτιδα εφιστούν οι παιδίατροι. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πρώτου θανάτου παιδιού με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας στη χώρα μας, τονίζουν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι σπάνιο και στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται. Τους καλούν, ωστόσο, να είναι σε επιφυλακή και με την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πυρετό, κοιλιακό άλγος, διάρροια, και πολύ περισσότερο ίκτερο, να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο.

Οι γιατροί καλούν τους γονείς να είναι σε επιφυλακή με την εμφάνιση πυρετού, κοιλιακού άλγους και ίκτερου.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 12 περιστατικά που πληρούν τα κριτήρια του ύποπτου κρούσματος οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά. Το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό αφορά ένα παιδί 13 μηνών το οποίο κατέληξε χθες το πρωί σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική όπου νοσηλευόταν. Το παιδί εισήχθη στην κλινική με πυρετό και νωθρότητα. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα. Η νόσος εξελίχθηκε ραγδαία και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το παιδί κατέληξε. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στη χώρα μας που σχετίζεται με οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα υπόλοιπα 11 περιστατικά που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία και δεν παρουσίασαν επιπλοκές. Από τις αρχές Απριλίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αύξηση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, έως και χθες έχουν καταγραφεί 920 περιστατικά εκ των οποίων 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Κατά τον ΕΟΔΥ, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

«Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας δεν είναι τόσο συχνή ώστε να δικαιολογεί υπερβολική ανησυχία. Θα πρέπει όμως να είναι σε εγρήγορση», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας. Τα συνήθη συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι πυρετός, κοιλιακό άλγος, έμετος, λήθαργος ή απώλεια όρεξης, ίκτερος (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων) και αποχρωματισμός κοπράνων ή/και υπέρχρωση ούρων. Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, εάν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα καλό είναι οι γονείς να ενημερώσουν τον παιδίατρο. «Εάν τους ζητήσει να εξετάσει το παιδί, καλό είναι να το κάνουν. Ενδεχομένως ένα ελαφρύ κιτρίνισμα στο δέρμα του παιδιού να μην είναι κάτι που μπορούν να διακρίνουν οι ίδιοι. Εάν το παιδί εμφανίσει ίκτερο θα πρέπει να απευθυνθούν απευθείας σε νοσοκομείο, καθώς όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς τόσο πιο καλή θα είναι και η έκβαση», επισημαίνει. Για την πρόληψη της νόσου συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συγχρωτισμού και στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή