Σχεδόν κάθε μέρα κλείνει το κέντρο της Αθήνας

Σχεδόν κάθε μέρα κλείνει το κέντρο της Αθήνας

Το τελευταίο εξάμηνο η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης διακόπηκε 114 φορές για να πραγματοποιηθούν δημόσιες συναθροίσεις. Εικόνα βανδαλισμένης πόλης έχει η Αθήνα έπειτα από κάθε πορεία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε έξι μήνες, η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας και στους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης διακόπηκε 114 φορές, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ). Σε δρόμους όπως η λεωφόρος Συγγρού, η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και η Ακαδημίας, αλλά και περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Κλαυθμώνος, διακόπηκε η κυκλοφορία, με αποτέλεσμα χιλιάδες οδηγοί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους. Στις 56 υπαίθριες συναθροίσεις που πραγματοποιήθηκαν επιβλήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας, σε άλλες 50 δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις χρειάστηκε να επιβληθούν περιορισμοί κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία, γεγονός που βέβαια και πάλι επιβαρύνει την κίνηση. Από την αρχή του χρόνου έως και τις 28 Ιουνίου, 8 φορές έκλεισαν πολλοί δρόμοι για την πραγματοποίηση αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

Γράψε – σβήσε στις ζαρντινιέρες

Τρίτη, νωρίς το απόγευμα, και ένας αστυνομικός κόβει με τα χέρια την πλαστική ασπροκόκκινη κορδέλα η οποία εμπόδιζε τη διέλευση των αυτοκινήτων στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της Βουλής. Η εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έληξε καθώς και οι τελευταίοι συμμετέχοντες στην πορεία απομακρύνονταν. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα μήνυμα έφτασε από τη ΓΑΔΑ στο κινητό τού επικεφαλής καθαριότητας. «Ο δρόμος είναι ανοιχτός, μπορείτε να ξεκινήσετε την καθαριότητα».

Σχεδόν κάθε μέρα κλείνει το κέντρο της Αθήνας-1
Τα τελευταία δύο χρόνια, η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου έχει καθαρίσει 97 φορές τις ζαρντινιέρες γύρω από την πλατεία Συντάγματος. 

«Μόλις η αστυνομία δώσει το οκέι και ενημερώσει τον δήμο ότι άνοιξαν οι δρόμοι, στέλνουμε τα σάρωθρα. Χωρίς μηχανήματα δεν μπορεί να γίνει η δουλειά, υπάρχουν πολλά σκουπίδια παντού, δεν μπορούν οι υπάλληλοι με τις σκούπες να καθαρίσουν», λέει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης. Επειτα από κάθε πορεία – συγκέντρωση η εικόνα της πόλης είναι απογοητευτική. «Αυτό που απομένει είναι μια βρώμικη, βανδαλισμένη πόλη. Φέιγ βολάν, τρικάκια –μεγάλη πληγή τα τρικάκια, δεν μαζεύονται με τίποτα–, σκουπίδια και συνθήματα σε τοίχους και όπου μπορεί να φανταστεί κανείς», συμπληρώνει.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά οι διαδηλώσεις που αφήνουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα στο κέντρο της πόλης είναι οι πιο μικρές, όταν συγκεντρώνονται μερικές δεκάδες άτομα. «Υπάρχουν φορές που φαίνεται σαν να μαζεύονται κάποιοι οι οποίοι έχουν απλώς στόχο να προκαλέσουν φθορές. Μέσα σε λίγη ώρα, λίγα άτομα γεμίζουν με συνθήματα όλες τις ζαρντινιέρες που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της οδού Σταδίου», λέει ο κ. Αβραμίδης.

Οι διαδηλώσεις που αφήνουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα στο κέντρο της πόλης είναι οι πιο μικρές.

Τα τελευταία δύο χρόνια η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έχει καθαρίσει 97 φορές τις ζαρντινιέρες που έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος, από τα συνθήματα οργής τόσο γενικού πολιτικού περιεχομένου όσο και προς το πρόσωπο του δημάρχου. Το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη έχει επίσης χρωματιστεί 15 φορές, ενώ πριν από λίγες ημέρες με σπρέι βάφτηκε και το μαρμάρινο δάπεδο. Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη έχει χρειαστεί να καθαριστεί δεκάδες φορές, όπως και τα υπόλοιπα αγάλματα της πόλης. Το μνημείο για τα θύματα της Marfin έχει βανδαλιστεί πάνω από 10 φορές από την ημέρα που τοποθετήθηκε. Τα στοιχεία αυτά από το τμήμα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων δείχνουν τι αφήνει πίσω της κάθε μικρή ή μεγάλη διαμαρτυρία που αποκλείει για ώρες την κίνηση ιδιωτικών αυτοκινήτων και μέσων μαζικής μεταφοράς στο κέντρο της πόλης.

Σχεδόν κάθε μέρα κλείνει το κέντρο της Αθήνας-2
Το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη έχει χρωματιστεί 15 φορές, το άγαλμα του Κολοκοτρώνη δεκάδες, όπως και άλλα αγάλματα της πόλης.

«Και δεν είναι μόνο οι διαμαρτυρίες, είναι και οι εκδηλώσεις. Κάθε λίγο κλείνει το κέντρο, κλείνει και το μετρό στο Σύνταγμα, οπότε κανένας δεν κατεβαίνει στην Αθήνα αν δεν είναι υποχρεωμένος. Και εμείς μένουμε χωρίς πελάτες», λέει ιδιοκτήτρια καταστήματος πώλησης υποδημάτων στην αρχή της οδού Ερμού.

Επιστολή του δημάρχου

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με επιστολή του χθες προς τους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, επισημαίνει την επιβάρυνση για τους πολίτες και τους επαγγελματίες που υπάρχει κάθε φορά που το κέντρο της πόλης κλείνει για αρκετές ώρες. Ζητάει ο Δήμος Αθηναίων να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί για κάθε πορεία ή υπαίθρια συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μπορεί μόνο να γνωμοδοτήσει και όχι να απαγορεύσει. «Είναι αδιανόητο να κλείνουν δρόμοι στην Αθήνα με άδεια άλλων φορέων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Αθηναίων να αιφνιδιάζεται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να παραμένει απλός παρατηρητής», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή