1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο Κεμάλ παίρνει τ’ όπλο του

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο Κεμάλ παίρνει τ’ όπλο του

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δημοσιεύματα της «Καθημερινής» στις 29 Σεπτεμβρίου 1921 έδειχναν ότι κάτι αλλάζει στο μικρασιατικό μέτωπο. «Εκ διαφόρων κινήσεων καταφαίνεται», σημείωνε η εφημερίδα, «ότι ο εχθρός ανασυντάσσει τα υποχωρήσαντα εις Αφιόν Καραχισάρ στρατεύματά του, προτιθέμενος να εφαρμόση προδιαγεγραμμένον σχέδιόν του περί αποκοπής των συγκοινωνιών της ελληνικής ζώνης». Τα δελτία στρατιωτικής καταστάσεως της 26ης και της 27ης Σεπτεμβρίου επιβεβαίωναν ότι η πρόσκαιρη ηρεμία των προηγούμενων ημερών δεν υπήρχε πλέον.

Στο ίδιο πνεύμα, σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του Μουσταφά Κεμάλ, ήταν και δύο ανταποκρίσεις που δημοσιεύονταν στο ίδιο φύλλο. Σύμφωνα με την πρώτη (από τη Σμύρνη), «αιχμάλωτοι, συλληφθέντες εσχάτως, καταθέτουν ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, μετά την ήτταν του Αφιόν Καραχισάρ, αναπτύσσει τας δυνάμεις του, επιμένων όπως δώση και άλλας μάχας, επιτιθέμενος εκ νέου εναντίον του μετώπου μας». Σύμφωνα με τη δεύτερη (από τη Ρώμη), «το Συμβούλιον της Μεγ. Εθνοσυνελεύσεως της Αγκύρας απεφάσισε παμψηφεί να απορρίψη την μεσολάβησιν των Δυνάμεων, θεωρεί δε ως μόνην λύσιν του Ανατολικού προβλήματος την εκκένωσιν όλων των μικρασιατικών εδαφών υπό του ελληνικού στρατού προ της ενάρξεως των διαπραγματεύσεων ειρήνης».

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο Κεμάλ παίρνει τ’ όπλο του-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή