Δήλωση αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις

Δήλωση αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις

Η πάλαι ποτέ προτροπή «αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις» έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα όσον αφορά τα αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πάλαι ποτέ προτροπή «αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις» έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα όσον αφορά τα αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου, οι κάτοχοι δασικών αυθαιρέτων θα μπορούν να δηλώνουν τις ιδιοκτησίες τους καταβάλλοντας παράβολο ύψους 250 ευρώ. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή έως το τέλος του χρόνου.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση θα φέρει αναστολή των προστίμων ή και των εντολών κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί, αλλά και προστασία από νέες μέχρι να αποσαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες.

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει σε διάταξη του νομοσχεδίου «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας», το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΝ.

Δήλωση μπορεί να υποβληθεί για κατοικίες και κατασκευές που τις συνοδεύουν, οι οποίες βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις εντός περιοχών που περιλαμβάνονται σε αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Στη συνέχεια το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στη σύνταξη μελετών προκειμένου να καταγράψει τις δομημένες εκτάσεις και να δώσει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους για 30 έτη πληρώνοντας κάποιο πρόστιμο. Οι περαιτέρω ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε προεδρικό διάταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή