Ηotspots της κλιματικής απορρύθμισης Ελλάδα και Μεσόγειος

Ηotspots της κλιματικής απορρύθμισης Ελλάδα και Μεσόγειος

Ταχύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στεριάς και θάλασσας, περισσότεροι καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στεριάς και θάλασσας, περισσότεροι καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα: η διαδικασία της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και στη Μεσόγειο, που αποτελούν ένα hotspot της κλιματικής απορρύθμισης, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Απεναντίας απαιτεί συστηματική μελέτη και καταγραφή των δεδομένων, καθώς και συνένωση των ερευνητικών και επιστημονικών προσπαθειών. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλε το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή CLIMPACT, με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας. Η πρώτη φάση του CLIMPACT ολοκληρώθηκε και μεγάλο μέρος του έργου του παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν η ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο CLIMPACT, σε μια δεύτερη φάση, έτσι ώστε να υφίσταται ένας αξιόπιστος επιστημονικός φορέας για την κλιματική έρευνα.Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Νίκο Μιχαλόπουλο, επιστημονικά υπεύθυνο για το CLIMPACT και διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, η Λευκή Βίβλος για το Κλίμα, όπου συγκεντρώθηκαν πολλά από τα δεδομένα των μελετών. Μεταξύ αυτών ήταν η καταγραφή της αυξητικής τάσης της θερμοκρασίας στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 170 χρόνια, με πιο σαφή αυξητική τάση από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση των ημερών με πιο έντονη βροχόπτωση. Το συνολικό ύψος βροχής παραμένει στα ίδια επίπεδα στην Αθήνα, αλλά μειώνονται οι μέρες βροχής, άρα έχουμε περισσότερη βροχή ανά μέρα, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Οι ημέρες με βροχοπτώσεις άνω των 30 χιλιοστών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Την ίδια ώρα, τα κλιματικά σενάρια δείχνουν μείωση των βροχών στο μέλλον, κυρίως στις ανατολικές περιοχές, όπως σε ανατολική Πελοπόννησο και ανατολική Κρήτη.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσιάστηκε η Λευκή Βίβλος για το Κλίμα και αναδείχθηκε το έργο του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή CLIMPACT.

Η Λευκή Βίβλος του CLIMPACT καταγράφει άνοδο της θερμοκρασίας και στη θάλασσα, με βάση τα στοιχεία πλωτών σταθμών σε Πύλο, Aθω και Κρήτη. Η άνοδος έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου και πλησιάζει τους δύο βαθμούς, όπως και στην ατμόσφαιρα. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η Ανατολική Μεσόγειος είχε την ίδια συμπεριφορά, όσον αφορά τη μέση θερμοκρασία, με τον μέσο όρο του πλανήτη, σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος. Από το 1990 και μετά, ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή μας είναι 2-3 φορές πιο ταχύς από ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε.

Την ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής βάσης δεδομένων, όπου θα συγκεντρώνεται η μεγάλη παραγωγή επιστημονικής γνώσης για το κλίμα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παράλληλοι μονόλογοι, τόνισε στην παρέμβασή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Ο υπουργός σημείωσε πως θα προχωρήσει η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για την προσαρμογή καθώς κι ένα Παρατηρητήριο για τις αλλαγές. Υπογράμμισε πως η πολιτεία πρέπει να αξιοποιεί τις επιστημονικές γνώσεις, αλλά πρέπει να μπορεί να φιλτράρει και τον όγκο των μελετών.

«Διψάει» η Νότια Ευρώπη

Πολύ μεγάλα προβλήματα προκαλεί η ακραία ξηρασία που πλήττει περιοχές της Νότιας Ευρώπης το τελευταίο διάστημα. Ειδικά στη βόρεια Ιταλία η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική, καθώς από τον χειμώνα ελάχιστες ήταν φέτος οι βροχοπτώσεις. Ηδη από τη Δευτέρα η ιταλική κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρειες, και συγκεκριμένα τις Εμίλια-Ρομάνια, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βενετία. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Νότος της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επανέρχεται τα τελευταία χρόνια, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Γερμανίας σε έντεκα ευρωπαϊκές περιοχές από το 2009 και μετά οι ανοιξιάτικοι μήνες χαρακτηρίζονται από ξηρασία. Και η Ιβηρική Χερσόνησος πλήττεται από αλλεπάλληλα κύματα ζέστης. Το 97% της Πορτογαλίας βρίσκεται υπό ξηρασία, ενώ σε ορισμένες περιοχές γίνεται λόγος για την πιο ξηρή περίοδο εδώ και 1.000 χρόνια! Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, με το πρόβλημα να έχει ξεκινήσει από τον περασμένο χειμώνα, τον δεύτερο πιο ξηρό στην Ιστορία της χώρας από το 1961, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή