Δέκα F-35 σε άσκηση με τις ΗΠΑ

Δέκα F-35 σε άσκηση με τις ΗΠΑ

Αρχισαν χθες οι δραστηριότητες της διμερούς διακλαδικής συνεκπαίδευσης Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon’s Rage 22», με τη συμμετοχή 10 F-35 και 14 F-15, όπως η «Κ» είχε εγκαίρως γνωστοποιήσει στο κοινό της προ διμήνου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισαν χθες οι δραστηριότητες της διμερούς διακλαδικής συνεκπαίδευσης Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon’s Rage 22», με τη συμμετοχή 10 F-35 και 14 F-15, όπως η «Κ» είχε εγκαίρως γνωστοποιήσει στο κοινό της προ διμήνου. Η διμερής άσκηση θα διεξαχθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μέχρι τις 21 Ιουλίου υπό τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στοιχεία της διοίκησης ειδικού πολέμου του ΓΕΕΘΑ (JTAC). Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στην «Poseidon’s Rage 22» πραγματοποιούνται για πρώτη φορά τα εξής:

• Πρώτον, αναπτύσσονται μαζί αμερικανικά μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς.

• Δεύτερον, ολόκληρη μοίρα μαχητικών αναπτύσσεται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Αρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 21 του μηνός οι δραστηριότητες της «Poseidon’s Rage 22».

• Και τρίτον, τα F-35 θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά πυρά στην περιοχή ευθύνης της διοίκησης Ευρώπης των ΗΠΑ (US European Command). Τα εκπαιδευτικά πυρά θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο βολής Καραβία στο Μυρτώο Πέλαγος.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου έχει σειρά επαφών και συναντήσεων σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο – και όχι μόνο. Ο κ. Φλώρος προγραμματίζεται να μεταβεί και στο Fort Worth του Τέξας, όπου θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της γραμμής παραγωγής των μαχητικών F-35 της «Λόκχιντ Μαρτίν».

Στην Αθήνα συνεχίζεται η προσπάθεια εντατικοποίησης των συζητήσεων για την τροπή που οφείλει να λάβει η εξωτερική πολιτική σε ένα διαρκώς ανανεωμένο διεθνές περιβάλλον στα ελληνοτουρκικά, στην περιφέρεια, αλλά και ευρύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπείες από τα κορυφαία think tanks της χώρας, το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΙΔΙΣ. Παράλληλα, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε χθες στη Μαδρίτη τον Ισπανό ομόλογό του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ευλόγως η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά και τη συζήτηση που επικρατεί σχετικά με τις απαιτήσεις των Τούρκων από τους συμμάχους. Δεν πέρασε απαρατήρητη η επιστολή δύο μελών της ΜΚΟ «Turkish Democracy Project», Μαρκ Γουάλας (υπηρέτησε μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) και Μαντλίν Τζόελσον στους «Financial Times», η οποία ουσιαστικά παραινεί το ΝΑΤΟ να αναστείλει την ιδιότητα του κράτους-μέλους για την Τουρκία και να σταματήσει τα παζάρια. Οι δύο συγγραφείς της επιστολής προτείνουν την ελαφρά μετατροπή των κανόνων του ΝΑΤΟ, ώστε να προβλέπεται προσωρινή αναστολή της συμμετοχής μιας χώρας, μέχρι οι ηγέτες της (εν προκειμένω ο Ερντογάν) να συντονιστούν ξανά με τις αξίες και τα στρατηγικά συμφέροντα της συμμαχίας. Αντιθέτως, αναφέρουν, η σημερινή τακτική του ΝΑΤΟ απλά επιτρέπει στον Ερντογάν να θεωρεί πως μπορεί κάθε φορά να κερδίζει όλα όσα ζητάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή