Ομόφωνα αθώος ο εθελοντής για τη φωτιά στο Κρυονέρι

Ομόφωνα αθώος ο εθελοντής για τη φωτιά στο Κρυονέρι

Επειτα από 11 μήνες κρίθηκε χθες ομόφωνα αθώος ο 43χρονος οδηγός αστικών λεωφορείων που είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στο Κρυονέρι με την κατηγορία ότι προσποιούμενος τον εθελοντή έβαζε φωτιές στο δάσος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από προφυλάκιση 11 μηνών κρίθηκε χθες ομόφωνα αθώος ο 43χρονος οδηγός αστικών λεωφορείων που είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στο Κρυονέρι με την κατηγορία ότι προσποιούμενος τον εθελοντή έβαζε φωτιές στο δάσος και δυσχέραινε την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει λίγες ημέρες νωρίτερα στη Βαρυμπόμπη. Ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι αθώος, ότι είναι συναισθηματικά δεμένος με την περιοχή και ότι είχε προσπαθήσει να σβήσει τις φωτιές και να σώσει παγιδευμένα ζώα. Κρίθηκε ύποπτος και συνελήφθη έπειτα από υποδείξεις εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας στο Κρυονέρι, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο 43χρονος περνούσε από σημεία του δάσους στα οποία έπειτα προέκυπταν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματίσει τότε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, είχε προκύψει η παρουσία του 43χρονου σε τρία επίμαχα σημεία. Ωστόσο, κατά τη σύλληψή του δεν βρέθηκαν πάνω του σπίρτα, αναπτήρας ή κάποιος εμπρηστικός μηχανισμός.

Ακόμη υπήρξαν πολλές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ανέφεραν ότι χάρη στη δική του παρέμβαση και συνδρομή κατάφεραν να σώσουν τις περιουσίες τους από τις φλόγες. «Παρότι λιώσανε οι σόλες των παπουτσιών του, συνέχιζε να μας βοηθάει ξυπόλυτος», είχε δηλώσει ένας εξ αυτών. «Χωρίς τη βοήθειά του δεν ξέρω αν θα τα καταφέρναμε, ο άνθρωπος έβαλε ψυχή και σώμα», είχε τονίσει άλλος κάτοικος, ενώ ένας ακόμη είχε αναφέρει ότι ο συλληφθείς αγαπούσε τα δάση και συμμετείχε σε δράσεις για την προστασία τους.

Ο 43χρονος ακινητοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 από εθελοντές του Κρυονερίου και παραδόθηκε σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ έπειτα από καταγγελία κατοίκου για έναν ύποπτο άντρα ο οποίος είχε εμφανιστεί σε σημεία αναζωπυρώσεων με μια μοτοσυκλέτα μάρκας Kawasaki Z-750. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε και από τον συνήγορο του κατηγορούμενου, δικηγόρο Νίκο Λουκόπουλο, ο 43χρονος δεν κυκλοφορούσε με μηχανή μεγάλου κυβισμού αλλά με ένα «παπάκι». Ο μάρτυρας που είχε δει το δίκυκλο δεν αναγνώρισε τον 43χρονο όταν κλήθηκε στη ΓΑΔΑ. Εις βάρος του 43χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση και αποφασίστηκε η προφυλάκισή του.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών έκρινε χθες ομόφωνα αθώο τον 43χρονο, καθώς τόσο οι δικαστές όσο και οι ένορκοι δεν πείσθηκαν ότι ο κατηγορούμενος είχε κάποια σχέση με νέες εστίες φωτιάς. Την αθώωσή του είχε προτείνει προηγουμένως και ο εισαγγελέας της έδρας. «Αποδείχθηκε ότι ο εντολέας μας όχι απλώς δεν είχε σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες, αλλά αποδείχθηκε με μαρτυρίες κατοίκων και άλλων εθελοντών ότι με αυτοδιακινδύνευση παρείχε κρίσιμη βοήθεια στην δασοπυρόσβεση επί πολλές ώρες, ενώ διάσωσε και κατοικίες από την πύρινη λαίλαπα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι του 43χρονου, Νίκος Λουκόπουλος και Θρασύβουλος Κονταξής. «Οι ισχυρισμοί μας έγιναν καθ’ ολοκληρίαν δεκτοί, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε λόγο για ακραία περίπτωση δικαστικής πλάνης κατακρίνοντας την άδικη προφυλάκιση. Αισθανόμαστε ευτυχείς για την αποκατάσταση της αλήθειας και την πανηγυρική δικαίωση του εντολέα μας, ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα και παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος επί 11 μήνες. Αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να τονίσουμε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αντί της κατάχρησης του μέτρου της προσωρινής κράτησης, θα πρέπει να σταθμίζουν με σύνεση και προσοχή την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού κατά περίπτωση».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή