ΕΚΠΑ–Harvard: Θερινό σχολείο για τη μετανάστευση

ΕΚΠΑ–Harvard: Θερινό σχολείο για τη μετανάστευση

Ξεκίνησε επίσημα χθες η συνεργασία του Πανεπιστημίου του Harvard, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Harvard Chan School», και του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη διοργάνωση του θερινού σχολείου «Refugee and Migration Studies 2022»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε επίσημα χθες η συνεργασία του Πανεπιστημίου του Harvard, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Harvard Chan School», και του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη διοργάνωση του θερινού σχολείου «Refugee and Migration Studies 2022». Με ένα πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκε από τα δύο πανεπιστήμια, το θερινό σχολείο προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη γνώση αλλά και εμπειρία πεδίου στην Αθήνα, στο Ναύπλιο (με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard) και στη Λέσβο. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κόμβου Αριστείας για το Ασυλο και τη Μετανάστευση – RMS Hub του ΕΚΠΑ και του FXB Center for Health & Human Rights του Πανεπιστημίου του Harvard υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2022.

Προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία πεδίου στην Αθήνα, στο Ναύπλιο και στη Λέσβο.

Στη χθεσινή τελετή υποδοχής των φοιτητών και έναρξης του σχολείου παρέστη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία συνομίλησε αρκετή ώρα με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες, ορισμένοι μάλιστα είναι οι ίδιοι πρόσφυγες. «Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της πανδημίας, η συνεργασία προχώρησε και σήμερα ξεκινάει το πρόγραμμα με φοιτητές από όλο τον κόσμο όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων», έγραψε σε ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι το θερινό σχολείο προστίθεται σε πρόσφατες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κορυφαίων ΑΕΙ του εξωτερικού, όπως η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Yale για κέντρο αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία, του ΕΜΠ με το University of Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική, του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το Johns Hopkins University (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με το New York University για τη διεξαγωγή σεμιναρίου στη διεθνή εμπορική διαιτησία, του ΑΠΘ με το Stockton University για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας. «Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε! Αλλο ένα σημαντικό βήμα στο να διεκδικήσουν τα πανεπιστήμιά μας τη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη!» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

«H εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του ΕΚΠΑ αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο. Το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, διεθνή δίκτυα πανεπιστημίων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσμίως, με στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας των φοιτητών, του ακαδημαϊκού προσωπικού, των ερευνητών και του λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του», ανέφερε ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή