«Μία φορά για αιμοδοσία δεν είναι αρκετή»

«Μία φορά για αιμοδοσία δεν είναι αρκετή»

Τα στοιχεία για τους ενεργούς αιμοδότες και τις ανάγκες της χώρας παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο χρειάζονται 600.000 μονάδες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών στη χώρα μας. Αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν άνετα εάν η χώρα διέθετε 300.000 ενεργούς αιμοδότες που να δίνουν αίμα τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Σήμερα οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες υπολογίζονται σε περίπου 259.000 και καλύπτουν το 65% των εθνικών αναγκών. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μόλις το 49% των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα μας προσφέρει αίμα πάνω από μία φορά τον χρόνο. «Μία φορά δεν είναι αρκετή», σημείωσε ο κ. Κατσίβελας, τονίζοντας πως «είναι ανάγκη όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η σχέση με την εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να έχει διάρκεια και συνέπεια». Σε αυτό εστιάζουν και οι προσπάθειες αυτή την περίοδο του ΕΚΕΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, το στοίχημα είναι το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου –κατά το οποίο διαχρονικά υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αίματος– να είναι καλύτερο από τα αντίστοιχα των προηγούμενων δύο πανδημικών ετών. Το θετικό είναι ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στη συλλογή αίματος φαίνονται παροδικές. Το 2020 συλλέχθηκαν μόλις 485.000 μονάδες αίματος, όταν το 2017 είχαν συλλεχθεί 570.000 μονάδες. «Το 2022 φαίνεται ότι θα κινηθεί στα προ κορωνοϊού επίπεδα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επιστήμονες και εκπρόσωποι ασθενών και αιμοδοτών περιέγραψαν την κατάσταση της αιμοδοσίας στη χώρα μας, η οποία χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό δυνάμεων, με πολλές ξεχωριστές υπηρεσίες και τμήματα αιμοδοσίας να λειτουργούν χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε νέους για να γίνουν αιμοδότες, αλλά και να θεσπιστούν ενιαίες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση αίματος. Πρότεινε, μάλιστα, η διαχείριση του αίματος να τεθεί ως κριτήριο στην αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων.

Στην ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των αιματολογικών τμημάτων και μονάδων μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής νόσου εστίασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Αντώνης Καττάμης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί ένα τμήμα όπου γίνονται 80 μεταγγίσεις την ημέρα να λειτουργήσει με έναν ή δύο γιατρούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή