Διαδίκτυο – Προσωπικά δεδομένα: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ για τον «συλλέκτη εικόνων»

Διαδίκτυο – Προσωπικά δεδομένα: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ για τον «συλλέκτη εικόνων»

Βαριά «καμπάνα» στην αμερικανική εταιρεία Clearview AI από την ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία απόφαση-σταθμό της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 20 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία Clearview AI, δημιουργό ενός λογισμικού αναγνώρισης προσώπου. Η εταιρεία διατηρεί μια τεράστια βάση δεδομένων με πάνω από τρία δισεκατομμύρια φωτογραφίες ανθρώπων τις οποίες έχει συλλέξει από το Facebook, το YouTube, το Instagram και εκατομμύρια άλλες ιστοσελίδες. Παρότι δεν δραστηριοποιείται στη χώρα μας, ούτε έχει ορίσει κάποιον εκπρόσωπό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το σκεπτικό της ελληνικής αρχής, παραβιάζει με την πρακτική της τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Τον Μάιο του 2021 μια διεθνής συμμαχία μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η Homo Digitalis από τη χώρα μας, προσέφυγε κατά της Clearview AI στις αρμόδιες αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για να διαπιστωθεί κατά πόσον η εταιρεία εναρμονίζεται με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων που διέπουν τον κυβερνοχώρο. Η αμερικανική εταιρεία διαθέτει το λογισμικό της κατά βάση σε αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ για αναζήτηση υπόπτων, ενώ σε παλιότερα σχέδιά της φερόταν ως πρόθυμη να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε στην «Κ» ότι δεν διαθέτουν συμβόλαια εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά και ότι δεν έχουν στόχο να επεκταθούν στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έκρινε ότι κατά τη συλλογή των φωτογραφιών από την εταιρεία δεν εφαρμόζονται τεχνικές ή κριτήρια εξαίρεσης συγκεκριμένων εικόνων. Η σάρωση γίνεται «αδιακρίτως, χωρίς να εφαρμόζεται γεωγραφικό κριτήριο επιλογής». Δεν αποκλείεται βάσει και του σκεπτικού της ελληνικής αρχής, στη βάση δεδομένων της εταιρείας να βρίσκονται και φωτογραφίες Ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, η Αρχή επικαλείται προηγούμενες εκδόσεις της πολιτικής ιδιωτικότητας της εταιρείας σύμφωνα με τις οποίες «ανέφερε ρητά ότι συλλέγει δεδομένα υποκειμένων ευρισκομένων στην Ε.Ε.».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η Clearview AI παρέβη την αρχή της νομιμότητας και την αρχή της διαφάνειας της επεξεργασίας δεδομένων, αλλά και την υποχρέωση ορισμού εκπροσώπου στην Ε.Ε. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της ελληνικής αρχής. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις και επιβολή προστίμων από τις αρχές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή