Πάρνηθα: Σύστημα πυρανίχνευσης σε 135 πυλώνες του ΑΔΜΗΕ

Πάρνηθα: Σύστημα πυρανίχνευσης σε 135 πυλώνες του ΑΔΜΗΕ

Οπτικές και θερμικές κάμερες θα ειδοποιούν για πιθανή έναρξη πυρκαγιάς στο δάσος.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπηρεσίες πυροπροστασίας θα προσφέρουν στην Πάρνηθα οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ. Ο διαχειριστής θα τοποθετήσει 540 αισθητήρες και κάμερες σε 135 πυλώνες, που θα προειδοποιούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς στο δάσος της Πάρνηθας. Το έξυπνο σύστημα πυρανίχνευσης που ανέπτυξε ο ΑΔΜΗΕ τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Το καινοτόμο πιλοτικό έργο προβλέπει την τοποθέτηση 540 αισθητήρων, καθώς και οπτικών και θερμικών καμερών πανοραμικής λήψης σε 135 πυλώνες του διαχειριστή, καλύπτοντας έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας. Το σύστημα θα συλλέγει, θα ενοποιεί και θα αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα από τις κάμερες και τους αισθητήρες που θα τοποθετηθούν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κάθε πυλώνα, εκπέμποντας, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, επείγον σήμα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ). Σε συνδυασμό με τους αισθητήρες, οι οπτικές κάμερες θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι θερμικές κάμερες θα ειδοποιούν για πιθανή έναρξη πυρκαγιάς και κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα δεδομένα θα μεταδίδονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια μέσω δικτύου LoRa και ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G).

Οπτικές και θερμικές κάμερες θα ειδοποιούν για πιθανή έναρξη πυρκαγιάς στο δάσος.

Το «έξυπνο» σύστημα πυρανίχνευσης μέσω αισθητήρων, το οποίο σχεδίασε η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Η λειτουργία του νέου αυτού συστήματος, ακόμη και στην πιλοτική της φάση, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά το δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να ενισχύσει την ικανότητά τους για ταχεία και αποτελεσματική παρέμβαση σε νέες εστίες δασικών πυρκαγιών, καθώς μία μεγάλη δασική έκταση με πυκνή βλάστηση θα επιτηρείται σε 24ωρη βάση.

«Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΑΔΜΗΕ, με την υποστήριξη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα έχει ουσιαστική συμβολή στη μάχη που δίνουμε καθημερινά ενάντια στις δασικές πυρκαγιές. Με την κλιματική κρίση να καθιστά τις πυρκαγιές ολοένα και πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το φυσικό μας περιβάλλον, η αξιοποίηση των ηλεκτρικών υποδομών της χώρας στην υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελεί μία εξαιρετική πρακτική την οποία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή