Πυροσβεστική για πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά – Ανασύρθηκαν τρεις σοροί

Πυροσβεστική για πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά – Ανασύρθηκαν τρεις σοροί

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντοπίστηκαν οι επτά από τις οκτώ σορούς των μελών του πληρώματος του Αντόνοφ που συνετρίβη στην Καβάλα σύμφωνα με τον διοικητή του Τάγματος Εκκαθάρισης Νακροπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έχουν ανασυρθεί τρεις σοροί. 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής ότι «από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους».

Όπως σημείωσε το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνων με πυρομαχικά.

Πυροσβεστική για πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά – Ανασύρθηκαν τρεις σοροί-1

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως «πλέον έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση. Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού και 30 πυροσβέστες θα διαμορφώσουν οδούς ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς των σορών σε χώρο απολύμανσης».

Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με τη διαρκή παρουσία δυνάμεων που διαθέτει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Πυροσβεστική για πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά – Ανασύρθηκαν τρεις σοροί-2

Μετά το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα από τις πλησιέστερες πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες των ειδικών ομάδων από την 2η και την 4η ΕΜΑΚ, δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών η οποία έχει ήδη εντοπίσει σορούς. Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, σε συνεργασία με όλους τους φορείς εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ενεργειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα με προτεραιότητες τη δημιουργία αφενός περιμέτρου ασφαλείας αλλά και τον αποκλεισμό της περιοχής του ατυχήματος, δεδομένης της πληροφορίας ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνους με πυρομαχικά.

Πυροσβεστική για πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά – Ανασύρθηκαν τρεις σοροί-3

Λίγο αργότερα, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής του ατυχήματος μέσω μηνύματος από το 112 ώστε προληπτικά να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς στο σημείο της πρόσκρουσης αλλά και να μην προσεγγίζουν και την περιοχή του ατυχήματος.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας από την πρώτη στιγμή διέθεσε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και στη συνέχεια την ομάδα του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής , βιολογικής, χημικής άμυνας που μετέβη άμεσα στο σημείο του ατυχήματος από την Αθήνα. Επίσης στην περιοχή του δυστυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Στις έρευνες συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ καθώς και το ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Σημειώνεται ότι από την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα νεκροί είναι και οι οκτώ επιβαίνοντες, όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Πυροσβεστική για πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά – Ανασύρθηκαν τρεις σοροί-4

Αυτά είναι τα πυρομαχικά που μετέφερε

Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov έδωσαν νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή