Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Τι είναι η λευκή ουσία που εντοπίστηκε στα συντρίμμια του αεροσκάφους

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Τι είναι η λευκή ουσία που εντοπίστηκε στα συντρίμμια του αεροσκάφους

Καμία επικινδυνότητα δεν παρουσιάζει η λευκή σκόνη που εντοπίστηκε στο σημείο συντριβής του Αντόνοφ στην Καβάλα, σύμφωνα με πηγές από Στρατό και ΕΛ.ΑΣ.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία επικινδυνότητα δεν παρουσιάζει η λευκή σκόνη που εντοπίστηκε στο σημείο συντριβής του Αντόνοφ στην Καβάλα, σύμφωνα με πηγές από Στρατό και ΕΛ.ΑΣ.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67, ενώ στο σημείο που συνετρίβη εντοπίστηκε μια λευκή σκόνη.

Σύμφωνα λοιπόν με στελέχη του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ., η λευκή σκόνη προέρχεται από τρεις πηγές (ή κάποια από αυτές) και δεν εγκυμονεί κινδύνους. Η πρώτη ενδεχόμενη πηγή είναι ο γύψος, καθώς τα δύο πρώτα βλήματα όλμων, τα εκπαιδευτικά των 60mm και των 82mm έχουν γύψο στο εσωτερικό τους.

Η δεύτερη είναι ο καπνογόνος φώσφορος. Το φωτιστικό βλήμα όλμου 82mm έχει καπνογόνο φώσφορο που όταν διασπαρεί στο πεδίο φαίνεται σαν λευκή σκόνη όπως και ο γύψος. Δεν είναι εμπρηστικός φώσφορος που επίσης είναι λευκός αλλά καίγεται μόλις ελευθερωθεί.

Η τρίτη αιτία θα μπορούσε να είναι η λευκή σκόνη προωθητικών δακτυλίων όλμων. Τα βλήματα των όλμων φέρουν στην ουρά τους προωθητικά δαχτυλίδια από σκληρό πλαστικό που όταν σπάσουν βγαίνει από μέσα χονδρόκοκκη λευκή σκόνη.

Όσον αφορά στα βλήματα που μετέφερε το αεροσκάφος, τα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62 και 82mm κατασκευάζονται στη Σερβία και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Εξάγονται σε χώρες που έχουν νατοϊκά διαμετρήματα (60mm) και σε χώρες που έχουν σοβιετικά διαμετρήματα (82mm). 

Κάποιες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, αγοράζουν ταυτόχρονα και ΝΑΤΟικά και πρώην Σοβιετικά διαμετρήματα (όλμους 60mm και όλμους 82 mm). 

Τα φωτιστικά βλήματα όλμων των 82 mm είναι και αυτά Σοβιετικού τύπου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή