Όμικρον 4 και 5: Επίμονα και έντονα τα συμπτώματα – Οι τρόποι αντιμετώπισης

Όμικρον 4 και 5: Επίμονα και έντονα τα συμπτώματα – Οι τρόποι αντιμετώπισης

Ο τρόπος που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα οι νέες παραλλαγές της Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνος σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές, τα συμπτώματα ωστόσο που δίνουν είναι πιο έντονα και πιο επίμονα – Τι λέει στην «Κ» η πνευμονολόγος Σοφία Πουρίκη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και BA.5, αμφότερες μέλη της «οικογένειας» της Όμικρον, έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων με κορωνοϊό παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωση του έκτου πανδημικού κύματος.

Και ενώ τα κρούσματα που δίνουν οι υπερμεταδοτικές αυτές μεταλλάξεις είναι πολλά, τα αρνητικά αποτελέσματα (εισαγωγή στις ΜΕΘ και θάνατοι) είναι αυτή τη στιγμή δυσανάλογα σε σχέση με τη μεγάλη διασπορά. Σημαντική πίεση δηλαδή στο ΕΣΥ, ακόμα δεν ασκείται.

Διαφορετικά σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις είναι τα συμπτώματα των υποπαραλλαγών της «Όμικρον» ΒΑ.4 και BA.5. «Μέχρι και τη μετάλλαξη Δέλτα, η Covid-19 προκαλούσε πνευμονίες» εξηγεί στην «Κ» η Σοφία Πουρίκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος στη ΜΕΘ Covid-19 του νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Oι πνευμονίες που σε πολλές περιπτώσεις ήταν σοβαρές, οδηγούσαν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε χαμηλό κορεσμό οξυγόνου. Αυτό το στοιχείο είναι πλέον περιορισμένο. Η πνευμονία δεν είναι κάτι που βλέπουμε να προκαλούν οι νέες εκδοχές της Όμικρον», προσθέτει.

Πιο έντονα και επίμονα συμπτώματα

Και ποια είναι η νέα συμπτωματολογία; Η κ. Πουρίκη εξηγεί στην «Κ» πως τα συμπτώματα από τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον δεν είναι το ίδιο σοβαρά σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά είναι πιο έντονα και πιο επίμονα.

«Εντοπίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και η καταρροή και το “μπούκωμα” εμφανίζονται σε πολλούς νοσούντες» σημειώνει και προσθέτει: «Το επίμονο φτέρνισμα επίσης είναι μέσα στη λίστα των νέων συμπτωμάτων. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ο έντονος και επίμονος πονοκέφαλος, που με διακυμάνσεις μπορεί να συνεχίζεται για πολλές ημέρες. Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι ο βήχας, επίσης έντονος. Συνήθως είναι ξηρός στην αρχή και στην πορεία μπορεί να γίνει παραγωγικός. Αυτός ο δυνατός, επίμονος βήχας μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και δύο και τρεις εβδομάδες μετά την αρχική προσβολή με κορωνοϊό και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα όσους είναι καπνιστές, πάσχουν από άσθμα ή άλλο χρόνιο πνευμονολογικό νόσημα».

Όμικρον 4 και 5: Επίμονα και έντονα τα συμπτώματα – Οι τρόποι αντιμετώπισης-1
Φωτ. AP/ Evgeniy Maloletka

«Ένα ακόμα στοιχείο που δεν βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα είναι ο υψηλός πυρετός – που φτάνει τους 39 βαθμούς, ακόμα και τους 40. Ο πυρετός με διακυμάνσεις μπορεί να “επιμείνει” έως και για τρεις ημέρες. Οι αρθραλγίες και οι μυαλγίες επίσης μοιάζουν να είναι πιο έντονες, σύμφωνα με τους ασθενείς, και το ίδιο συμβαίνει και με το σύμπτωμα της κόπωσης και της εξάντλησης. Υπάρχει κόσμος που μας λέει ότι τις πρώτες μέρες νιώθει πως δεν μπορεί καν να περπατήσει».

Σύμφωνα με την έμπειρη πνευμονολόγο, η αντιμετώπιση των ανωτέρω συμπτωμάτων περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αναλγητικά, άφθονη ενυδάτωση και πολλή ξεκούραση.

Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και επικεφαλής της 2ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Αττικόν», τονίζει στην «Κ» ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι μεγάλοι σε ηλικία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη προσβολή τους με κορωνοϊό είναι ο «αποσυντονισμός» των υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή