Νύχτα αγωνίας στην Πεντέλη – Σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα

Νύχτα αγωνίας στην Πεντέλη – Σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς φορά.

Πυροσβεστική: 420 πυροσβέστες και 85 οχήματα επιχειρούν στην Πεντέλη

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος, ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Νωρίτερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο, τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Νύχτα αγωνίας στην Πεντέλη – Σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα-1
 EPA/GEORGE VITSARAS

Στόχος να συγκρατηθούν τα πύρινα μέτωπα έως το πρωί

Να συγκρατηθούν τα πύρινα μέτωπα έως το πρωί και να μην επεκταθούν οι φλόγες προς Διόνυσο και Πεντέλη, ώστε να μπορέσουν να επέμβουν ξανά εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι η απόφαση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκλήθηκε στην παλιά πλατεία Πεντέλης στις 10 μμ, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατουλη, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπων εθελοντικών οργανώσεων κλπ.

Την απόφαση αυτή, η οποία συνοδεύεται με ισχυρή ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ν. Σταθόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πάντες» για να κρατήσουν τη φωτιά στα συγκεκριμένα σημεία. Σημείωσε ότι ο αέρας παραμένει ισχυρός βοριάς, οπότε «συμβάλλει στην παραπάνω στόχευση», ενώ ο πιθανώς στροβιλισμός του και το πευκόφυτο της περιοχής με τις ρεματιές ενεργοποιούν μέτωπα στα οποία συνεχώς επεμβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, με οχήματα και άνδρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε λίγο μετά τις 23.00 σε τηλεδιάσκεψη, από το Μέγαρο Μαξίμου, με το κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ενημερώθηκε, για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και για την έκτασή της.

Νύχτα αγωνίας στην Πεντέλη – Σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα-2
ΙΝΤΙΜΕ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν, όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), με δύο ομάδες «Δευκαλίων» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους φορτωτές. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης, και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

ΕΛΑΣ: Πάνω από 282 αστυνομικοί συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής

Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει πάνω από 280 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μάχη που δίνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης.

Νύχτα αγωνίας στην Πεντέλη – Σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα-3
ΙΝΤΙΜΕ

Στη μάχη της κατάσβεσης ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Παίδων Πεντέλης: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση 36 παιδιών

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Σε αυξημένη ετοιμότητα τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς

Μέχρι αργά το βράδυ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, δεν είχε υπάρξει κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα, τονίζοντας ότι το ΕΚΑΒ έχει τεθεί προληπτικά σε μεγίστη ετοιμότητα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή έχουν σταλεί και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Νύχτα αγωνίας στην Πεντέλη – Σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα-4
Reuters

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των πολιτών από Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 4 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Νύχτα αγωνίας στην Πεντέλη – Σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα-5
AP

Διακοπές κυκλοφορίας σε Πεντέλη και Ντράφι

Με νέα ανακοίνωση της, η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε επιπλέον δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης και στο Ντράφι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης
  • Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Δωριέων και Πελασγών
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Καλαβρύτων
  • Στην οδό Καλλισίων και Φειδίου προς Ντράφι
  • Στην οδό Καλλισίων κσι Ικάρου προς Ντράφι

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή