Οι μεγάλες πυρκαγιές της Πεντέλης

Οι μεγάλες πυρκαγιές της Πεντέλης

Ξέρουν να διακρίνουν τον καπνό από μακριά, γνωρίζουν τη συντομότερη διαδρομή από το σπίτι τους έως την κεντρική οδική αρτηρία. Δίπλα στην είσοδο έχουν πάντα έτοιμο ένα σακ βουαγιάζ με τα απαραίτητα, μια μάσκα και ένα μπουκαλάκι νερό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέρουν να διακρίνουν τον καπνό από μακριά, γνωρίζουν τη συντομότερη διαδρομή από το σπίτι τους έως την κεντρική οδική αρτηρία. Δίπλα στην είσοδο έχουν πάντα έτοιμο ένα σακ βουαγιάζ με τα απαραίτητα, μια μάσκα και ένα μπουκαλάκι νερό. Οι κάτοικοι των περιοχών πέριξ της Πεντέλης (Ντράφι, Νέος Βουτζάς, Καλλιτεχνούπολη, Νταού Πεντέλης, Ανθούσα κ.α.) ζουν σε επιφυλακή τα καλοκαίρια τους εδώ και δεκαετίες.

Μια σύντομη αναδρομή αρκεί για να καταλάβουμε τον λόγο. Ο ορεινός όγκος της Ανατολικής Αττικής έχει καεί από το 1981 έως σήμερα δεκατρείς φορές – με σοβαρότερες τις πυρκαγιές τα έτη 1995, 1998, 2007 και 2018.

1995: Είναι η πρώτη χρονιά που η Αττική βιώνει φυσική καταστροφή τέτοιας εμβέλειας. Για τρεις μέρες, στα τέλη Ιουλίου, η Πεντέλη καίγεται. Η φωτιά ξεκινά από ένα χωράφι και σύντομα επεκτείνεται σε Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη με συνέπεια να καεί το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο έως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο της εποχής, καίγονται πάνω από 150 σπίτια, ενώ 100.000 στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη.

Ο ορεινός όγκος της Αν. Αττικής έχει καεί από το 1981 έως σήμερα δεκατρείς φορές – με σοβαρότερες τις πυρκαγιές τα έτη 1995, 1998, 2007 και 2018.

1998: Τρία χρόνια αργότερα, ο εφιάλτης επιστρέφει. Το 1998 νέα πυρκαγιά ξεκινάει από τον Νέο Βουτζά και την Ανθούσα, καίγοντας 75.000 στρέμματα της δυτικής Πεντέλης.

2007: Το καλοκαίρι του 2007 η Πεντέλη συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλών περιοχών της Ελλάδας που πλήττονται από φωτιές. Η πυρκαγιά εκδηλώνεται τις πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου σε τέσσερα μέτωπα, τα οποία καίνε δασικές εκτάσεις, σπίτια και εξοχικές κατοικίες κατά μήκος του άξονα Πεντέλη – Πολιτεία και Πεντέλη – Ντράφι.

2018: Η χρονιά έχει στιγματιστεί από την τραγωδία στο Μάτι, ωστόσο η πυρκαγιά ξεκινά το απόγευμα της 23ης Ιουλίου από το Νταού Πεντέλης, προτού φτάσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο. Η φωτιά εξαπλώνεται με απίστευτα ταχείς ρυθμούς λόγω της ασυνήθιστα ακραίας ταχύτητας των ανέμων σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 40° C). Ως αποτέλεσμα, η πυρκαγιά κατακαίει τη βόρεια πλευρά του Νταού και κινείται διαμέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μέσα σε λίγα λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή