Μάχη με τις φλόγες στα Μέγαρα – Live οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα
μάχη-με-τις-φλόγες-στα-μέγαρα-live-οι-εξε-561965959
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχη με τις φλόγες στα Μέγαρα – Live οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:01

Ηλιόπουλος: «Κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού οι δηλώσεις του πρωθυπουργού»

«Για αλαζονεία και ανεπάρκεια» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει: «Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για να συνεχίσει το κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε. Ενώ καίγονται ακόμα σπίτια στην Αττική, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον αριθμό των κατοικιών που έχουν καταστραφεί, δεν δίστασε να πει ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες».

Γενικεύοντας ο κ. Ηλιόπουλος υποστηρίζει: «Είναι ικανοποιημένος με τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και τις εικόνες αστυνομικών με κουβάδες να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες. Τις υποσχέσεις δε για την στήριξη της πολιτείας προς όσους έχουν πληγεί τις ακούσαμε και πέρσι στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι όμως ακόμα περιμένουν. Χωρίς ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκεια του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας».

21:57

Φωτιά στην Πεντέλη: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

Ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Αύριο θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

21:23

Σε ένα μέτωπο συνεχίζει η φωτιά στη Σαλαμίνα

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι στη Σαλαμίνα, ενώ σε εξέλιξη παραμένει στο λόφο Πατρίς. Η κατάσταση και στο τρίτο μέτωπο είναι αντιμετωπίσημη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος.

Στην κατάβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

21:17

Η ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες

 

21:14

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα

 

21:00

Αναβάλλεται η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας

Η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας αναβάλλεται προς το παρόν με εντολή της πυροσβεστικής, ένα περιστατικό με έμφραγμα μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας.

20:56

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Αλεποχώρι και Πεντέλη

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Αλεποχώρι με 5 Καναντέρ και έναν προωθητή γαιών. Στην πυρκαγιά της Πεντέλης, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τη διάθεση δέκα λεωφορείων - πέντε του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πέντε του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού - των 50 θέσεων.

Επίσης, πέραν των προγραμματισμένων 45 περιπολιών σε 15 δρομολόγια που εκτελούνται στην Αττική, έχουν προστεθεί δέκα επιπλέον περιπολίες. Συγκεκριμένα, τέσσερις στην Πάρνηθα (οι δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και οι άλλες δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας), τρεις στον Υμηττό (οι δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) και τρεις στην ευρύτερη περιοχή του Διονύσου (οι δύο από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και μία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

20:22

Φωτιά στα Μέγαρα: Ελαφρώς βελτιωμένη η κατάσταση

Βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση που επικρατεί στην φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Ειδικότερα, η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

Στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι με ένταση 3 μποφόρ, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί.

Στη πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι. Λίγο πριν τις 6 μ.μ. στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

20:21

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Λάβαρα του Δήμου Σουφλίου

Καλή χαρακτηρίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση του οικισμού των Λαβάρων.

Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ, καθώς και από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλακίκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πυρκαγιά, που τώρα παρουσιάζει καλή εικόνα, εκδηλώθηκε πλησίον του οικισμού των Λαβάρων του Δήμου Σουφλίου, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων, ωστόσο δεν απειλήθηκαν κατοικίες, καθώς οι άνεμοι, έντασης 4 και κατά διαστήματα έως 6 μποφόρ, έπνεαν προς την αντίθετη του οικισμού κατεύθυνση.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή του Δασαρχείου Σουφλίου υπάρχει από χθες υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) και με απόφαση του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., Χρήστου Μέτιου είναι σε ισχύ η απαγόρευση της διέλευσης, της παραμονής και της κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων και στις εν λόγω δασικές περιοχές.

20:12

Εντολή εκκένωσης του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας 

Εντολή εκκένωσης του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας. Οι γιατροί, το διοικητικό προσωπικό και ο εξοπλισμός μεταφέρονται στο 2ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ.

20:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού»

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έδωσαν τη μάχη με αυτοθυσία. Η πυρκαγιά είχε πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά καθώς μπήκε γρήγορα σε αστικό ιστό. Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό και πρωτίστως με καλύτερο συντονισμό απ' ότι είχαμε στο παρελθόν. Οι περισσότερες φωτιές σβήνουν εν τη γενέσει τους όμως στατιστικά κάποιοες θα λάβουν διαστάσεις» είπε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του από το συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Δεν αποκλείεται η περίπτωση του εμπρησμού. Θα περιμένουμε να ολοκληρώσει το έργο του το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής». Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ζημιές σημειώνοντας ότι η καταγραφή τους θα κινηθεί ταχύτατα. «Οι ζημιές είναι περιορισμένες. Ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί ταχύτατα για να βοηθήσει τους συμπολίτες μας» σημείωσε.

19:46

Νέο μήνυμα από το 112 στη Σαλαμίνα

19:36

Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στα Μέγαρα

19:32

Τρία ενεργά μέτωπα στη Σαλαμίνα - Ισχυρή κινητοποίηση της πυροσβεστικής

19:23

Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στη Σαλαμίνα

Λόγω της πυρκαγιάς στη Σαλαμίνα υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Λ.Φανερωμένης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της συμβολής με τη Λ.Σαλαμίνος έως το ύψος της συμβολής με τη Λ. Γαλαξειδίου. 

19:04

Δήμαρχος Σαλαμίνας: Οι φλόγες απειλούν σπίτια στα 100 μόλις μέτρα

Μιλώντας στο kathimerini.gr o δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, ανέφερε τα εξής: «H φωτιά είναι επικίνδυνη, έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Οι φλόγες απειλούν σπίτια στα 100 μόλις μέτρα. Επίσης η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 4 έστιες. Μαζί με την Πυροσβεστική έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης».

18:59

Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ)

18:51

Χρήστος Στυλιανίδης: 

Η χθεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη είναι μια πυρκαγιά που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης. Πρώτος μας στόχος είναι η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής.

18:48

Χρήστος Στυλιανίδης:

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται. Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού και βραχυκυκλώματος. Όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

18:43

Χρήστος Στυλιανίδης:

Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά. Μεγάλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν στα Μέγαρα 14 εναέρια μέσα. Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από τον φυσικό μας πλούτο, ακόμα χειρότερα χάνονται περιουσίες και ακόμα χειρότερα χάνονται ζωές. Η πυρκαγιά στην Πεντέλη το βράδυ επιδεινώθηκε. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 110χλμ. την ώρα. Οι πιλότοι των εναέριων μέσων επιχειρούσαν κόντρα στον άνεμο με κίνδυνο της ζωής τους.

18:34

Ενημέρωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

18:33

Φωτιά στα Μέγαρα: Προς Γεράνεια και Πευκενέα τα μέτωπα

Στα Μέγαρα, έχει αλλάξει ο άνεμος και την κατευθύνει κυρίως από τη μια μεριά προς Γεράνεια, σε ήδη καμένη έκταση και από την άλλη προς Πευκενέα (αγροτικές εκτάσεις).

Επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και η ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού του ΠΣ, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Το τελευταίο 24ωρο, έχουν εδηλωθεί 56 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

18:28

Ο καπνός όπως υψώνεται πάνω από τη φωτιά στα Μέγαρα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

 

 

18:08

Φωτιά στη Σαλαμίνα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στον λόφο Πατρίς στη Σαλαμίνα. Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες καίει δασική έκταση. Κινητοποιήθηκαν και εναέριες δυνάμεις για την κατάσβεσή της και συγκεριμένα 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. 

18:06

Ο χάρτης με το μέτωπο φωτιάς στα Μέγαρα

 

17:59

Η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για όλα τα μέτωπα

Από 18:00 19-07-2022 έως 18:00 20-07-2022, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στον ορεινό όγκο της Πεντέλης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς είναι σε ύφεση και αντιμετωπίζονται μικρές εστίες στις περιοχές Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

17:50

Προς εκκένωση ο οικισμός Παπαγιαννέικα - Μήνυμα από το 112

Εντολή εκκένωσης του οικισμού Παπαγιαννέικα έδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

17:42

Η εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες στα Μέγαρα

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr αναλύει τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα Μέγαρα.

Αναλυτικά: 

  • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΔ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 3-4 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
  • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (20.07 18:00 -  21.07 06:00/07:00) περιμένουμε εξασθένηση των ενισχυμένων Β ανέμων και την στροφή τους σε Δ, ενώ παράλληλα αναμένουμε ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (10 - 15 %), βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
  • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρωινές ώρες 07:00/08:00 (Πέμπτη 21.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων από ΒΔ διευθύνσεις και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 21.07.2022. 

17:36

Κοσμόπουλος - Αντιπεριφερ. Δυτ. Αττικής: «Σοβαρές ζημιές σε σπίτια στον οικισμό Ζαχούλη»

 

17:28

H φωτιά στα Μέγαρα όπως φαίνεται από το Θριάσιο

Facebook/ Nikolas Nikiforou

 

17:09

Φουντώνει το πύρινο μέτωπο στα Μέγαρα

 

17:07

Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στην Ερατεινή

Η άμεση αντίδραση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων της πυροσβεστικής απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πριν λίγο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Τολοφώνας της Φωκίδας, κοντά στην Ερατεινή.

«Η φωτιά ήταν σε ένα επικίνδυνο σημείο και απειλούσε κατοικημένη περιοχή» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής στη Φωκίδα,  Βαγγέλης Τσιορλίδας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «η γρήγορη αντίδραση από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και η άμεση παρουσία εναέριων μέσων με εύστοχες βολές, μας επέτρεψε πολύ γρήγορα να την περιορίσουμε και να μην επιτρέψουμε καμία επέκταση της».

 

17:03

Βίντεο - Ελικόπτερο ανεφοδιάζεται από δεξαμενή στην Πεντέλη

 

 

16:57

Δήμαρχος Μεγαρέων: Δυσκολεύει η κατάσταση

Λίγο μετά τις 16.00 η κατάσταση στα Μέγαρα άρχισε να δυσκολεύει πάρα πολύ όπως σημείωσε στο kathimerini.gr o δήμαρχος της περιοχής Γρηγόρης Σταμούλης: «Σε λίγα λεπτά κλιμάκωσε απότομα η πυρκαγιά. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να μην περάσει στην απέναντι πλευρά της Ζάχουλης προς τη θέση Λούμπα. Η απόσταση δεν είναι παρά ελάχιστα μέτρα, δεδομένου ότι η φωτιά είναι πια στον δρόμο. Οι άνεμοι έχουν φουντώσει ξανά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Απειλήθηκε ένα σπίτι ήδη αλλά οι πολλές οικίες βρίσκονται στην απέναντι πλευρά όπου παλεύουν οι πυροσβέστες να μην περάσει η φωτιά».

16:56

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Μαρκόπουλο

16:54

 

Πρώτη δορυφορική αποτύπωση της έκτασης που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη

Με βάση εικόνα που ελήφθη από το δορυφόρο Terra (όργανο MODIS) την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:10 τοπική ώρα, η έκταση που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 19.07.2022 στην Πεντέλη, προσεγγίζει τα 24.700 στρέμματα. Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο.

16:50

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα Μέγαρα

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βένιζα Μεγάρων. Στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα λειτουργεί για εναέριο συντονισμό.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι και καίει αγροτοδασική έκταση, ενώ στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-7 μποφόρ και υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.

16:49

Ορατή από τις κάμερες του Αστεροσκοπείου η πυρκαγιά στα Μέγαρα

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η νέα δασική πυρκαγιά είναι ορατή και από τις κάμερες του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη.

16:43

Φωτιά στην Τολοφώνα Φωκίδας

16:26

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας «Copernicus»

16:17

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό, στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.

16:01

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι – Καταστροφές σε σπίτια, κάηκαν οχήματα

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός.

16:00

Φωτιά και στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

Για την κατάσβεση της φωτιάς, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

15:56

 

ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι το απόγευμα θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Ειδικότερα, επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 300 άτομα τεχνικό προσωπικόμε 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση.

 

 

15:44

Oδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Οδηγίες προστασίας των κατοίκων και εργαζομένων των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς αλλά και όσων εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, δίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

15:26

«Γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί το μέτωπο», λέει ο δήμαρχος Μεγάρων 

Μιλώντας στο kathimerini.gr ο δήμαρχος Μεγάρων, Γρηγόρης Σταμούλης είπε τα εξής για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:

«Η φωτιά ξέσπασε ανάμεσα στην περιοχή Λούμπα και στην κοινότητα Ζάχουλη. Η πυρκαγιά καίει αυτή τη στιγμή μια ρεματιά έκτασης 200 στρεμμάτων. Καίγονται πεύκα, ελιές, φιστικιές και αγροτικές εκτάσεις. Ο άνεμος είναι χαμηλής έντασης προς το παρόν, γύρω στα 5 μποφόρ. Δρουν και ενάριες και επίγειες δυνάμεις και ακόμα το τμήμα πολιτικής προστασίας του δήμου μας αλλά και εθελοντές. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθεί το μέτωπο και μας έχουν ειδοποίησει ότι θα μας στείλουν σε λίγο και άλλα εναέρια μέσα. Ανησυχούμε και επαγρυπνούμε».

14:55
14:49

Eικόνες από τη νέα φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή των Μεγάρων

14:30

Φωτιά στη Βενίζα Μεγάρων

Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής έχει προκαλέσει νέα φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στην περιοχή Βενίζα, στα Μέγαρα.

14:15

ΕΚΑΒ: Σε νοσοκομεία 34 άτομα

Συνολικά 34 άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών), σύμφωνα με ενημέρωση από το ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

13:44

Πολιτική Προστασία: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Χωρίς ενεργό μέτωπο, επιφυλακή για διάσπαρτες εστίες 

Η πυρκαγιά της Πεντελης είναι σε ύφεση, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρωσεων, σημειώνεται από την Πολιτική Προστασία.

Πιο συγκεκριμένα, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθουσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικης ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλαβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

13:05

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός θα είναι και αύριο, Πέμπτη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις εξής περιοχές:

  • Αττική,
  • Κύθηρα,
  • νότια Εύβοια,
  • Αργολίδα,
  • Κορινθία,
  • Λακωνία
  • Σάμος,
  • Ικαρία,
  • Χίος,
  • Ψαρά

12:58

Οι φλόγες έφτασαν σε σπίτι στην περιοχή της Διώνης 

12:48

Κατεστραμμένος στύλος της ΔΕΗ στο Ντράφι

12:45

Επέστρεψε στα Μέγαρα το Σινούκ που διέθεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Επέστρεψε στα Μέγαρα το ελικόπτερο Σινούκ που διέθεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, λόγω ισχυρών ανέμων και αναταράξεων στην περιοχή της Πεντέλης.

12:41
12:33
12:30

Νέες φωτογραφίες από τη φωτιά

Ανθούσα. [AP Photo/Thanassis Stavrakis]
Ντράφι. [AP Photo/Thanassis Stavrakis]
Πανόραμα Παλλήνης. [AP Photo/Thanassis Stavrakis]
Ντράφι. [AP Photo/Thanassis Stavrakis]
12:24

Εικόνες από τη Διώνη

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr

[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
12:17

Πεντέλη: Φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο.

12:17
12:04
11:56

Διακομιδές πολιτών από ΕΚΑΒ - Τρεις με εγκαύματα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90 χιλιάδες κατοίκους.

Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα. Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μικρότερους τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Επιπρόσθετα σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

Επίσης κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα, κυρίως από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους.

11:51

Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους πληγέντες

Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, η Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ και οι φορείς της παρέχουν πολυεπίπεδη υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και Ανατολική Αττική (Πεντέλη, νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι):

  • μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 δωρεάν και ανώνυμα παρέχεται σε όποιον καλέσει ψυχοκοινωνική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρό σε ενήλικες, μέσω της επιλογής 1 και σε παιδιά μέσω της επιλογής 3.
  • Επίσης πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας επιτόπου στις πληγείσες περιοχές (μόλις επιχειρησιακά κριθεί δυνατόν ) μέσω κλιμακίων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Κλιμάκιο βρίσκεται ήδη στην περιοχή της Πεντέλης.
  • Παράλληλα θα πραγματοποιείται παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πυρόπληκτων
  • Επίσης πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Παιανία Αναπαύσεως 39 στο Κέντρο Ημέρας «το Περιβολάκι»
11:26

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

  • Στα ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι εως τη Λ. Μαραθώνος υπάρχει ενεργο μέτωπο, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις 
  • Μικρό μέτωπο εξελίσσεται στο Ντράφι, δυτικά του οικισμού 
  • Διάσπαρτες εστίες παραμένουν ενεργές στην Ανθούσα
  • Δυνάμεις επιχειρούν και κατά μήκος της Λ. Μαραθώνος, για περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα.
  • Η κατάσταση στη Βορειοδυτική και βορειοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιώνεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή εκεί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο
11:15

Νέος χάρτης με τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Νέο χάρτη με την εξέλιξη της πυρκαγιάς έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, κατά τη νεότερη ενημέρωσή της.

Πηγή: Πυροσβεστική

 

11:11

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη από δορυφορικές παρατηρήσεις

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το meteo.gr.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία -όπως τονίζεται από το meteo.gr- καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

meteo.gr
11:02
11:01

Δήμαρχος Γέρακα στην «Κ»: «Έντονο το πρόβλημα στο Πανόραμα Παλλήνης – Έχουν καεί δεκάδες σπίτια»

10:58
10:33

Εικόνες από την Παλλήνη

Φωτογραφίες: REUTERS/Costas Baltas

REUTERS/Costas Baltas
REUTERS/Costas Baltas
REUTERS/Costas Baltas
REUTERS/Costas Baltas
10:31
10:24
10:23

Εικόνες από το Πανόραμα Παλλήνης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής. 

(Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος / kathimerini.gr)

10:23
10:04

Πάνω από 600 απεγκλωβισμοί από την ΕΛ.ΑΣ.

Παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένη κατά τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών λόγω των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

09:41

ΟΑΣΑ: Μεταβολές στα δρομολόγια των λεωφορείων

Λόγω της πυρκαγιάς στην Πεντέλη δεν επιτρέπεται η εκτέλεση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

  • 301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 314 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΡΑΦΗΝΑ
  • 319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 324 ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών:

  • 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ)
  • 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ
  • 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Π. ΠΕΝΤΕΛΗ
  • 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Π. ΠΕΝΤΕΛΗ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΝΘΟΥΣΑ
  • Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ - ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)
  • Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

09:40

Αποκαταστάθηκε η διαρροή φυσικού αερίου στην Παλλήνη

Αποκαταστάθηκε η διαρροή φυσικού αερίου που σημειώθηκε το πρωί στην Παλλήνη εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής μετά από επέμβαση τεχνικού κλιμακίου της εταιρείας, σε συντονισμό με την πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, το συμβάν αντιμετωπίστηκε και απομονώθηκε πλήρως το σημείο. Εν τω μεταξύ η φωτιά στην περιοχή έχει σβήσει και το σημείο είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η ΕΔΑ αναφέρει ότι το δίκτυο διαθέτει αυτόματα συστήματα διακοπής της παροχής, σε περίπτωση διαρροής. Παράλληλα, συνεργεία της εταιρείας βρίσκονται σε ετοιμότητα και διενεργούν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, σε συντονισμό με την Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται τέλος ότι, για οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας σχετικά με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο 'Αμεσης Επέμβασης της ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στην τηλεφωνική γραμμή 11322 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

09:39
09:34

Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Χάρτη που αποτυπώνει την περίμετρο της φωτιάς στην Πεντέλη, καθώς και τα σημεία στα οποία υπάρχουν ενεργά μέτωπα, έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο που φαίνεται στον χάρτη, και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

09:31

Κανονικά η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πεντέλης και στην Αττική Οδό προς Ελευσίνα και προς αεροδρόμιο

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλέον, στη λεωφόρο Πεντέλης, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς την Ελευσίνα, αλλά και προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

09:26

Ο ορεινός όγκος της Ανατολικής Αττικής έχει καεί από το 1981 έως σήμερα δεκατρείς φορές – με σοβαρότερες τις πυρκαγιές τα έτη 1995, 1998, 2007 και 2018.

09:25

Φωτογραφίες από το Ντράφι

Εικόνες: AP Photo/Thanassis Stavrakis

[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
09:18
09:14

Νέες εικόνες από το Ντράφι

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr

[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
09:02

Φωτογραφίες από το Ντράφι

Εικόνες: AP Photo/Thanassis Stavrakis

[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
08:59

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη

Η πυρκαγιά στην περιοχή Ρούτσι Αρκαδίας είναι οριοθετημένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούν 87 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχεται από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

08:57

Λαγουβάρδος στην «Κ»: «Οι ριπές ανέμου θα κυμαίνονται σήμερα στα 75 με 80 χλμ/ώρα - Η μέρα είναι δύσκολη»

«Όπως το περιμέναμε, οι άνεμοι τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρω στις 04.00 ενισχύθηκαν με την αιχμή του ξεσπάσματος να σημειώνεται στις 05.00 το πρωί. Στις 04.50 οι ριπές του ανέμου που κατέγραψε το Αστεροσκοπείο στην περιοχή έφτασαν τα 113 χιλιόμετρα την ώρα», αναφέρει στο kathimerini.gr ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. 

«Αυτή την ώρα οι άνεμοι είναι και πάλι ενισχυμένοι με τις ριπές να φτάνουν τα 75 με 80 χιλιόμετρα την ώρα. Η μέρα θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη από άποψης καιρού. Σταδιακά μέσα στην ημέρα θα ξεκινήσει εξασθένηση των ανέμων η οποία θα είναι πιο ''χειροπιαστή'' από το απόγευμα και μετά. Η μέση τιμή του ανέμου θα είναι στα 5 με 6 μποφόρ αλλά οι ριπές θα παραμείνουν πολύ υψηλές όλη την ημέρα, στα 75 με 80 χιλιόμετρα την ώρα με κάποιες αυξομειώσεις», σημειώνει ο ίδιος. 

08:56

Εικόνες από το Ντράφι

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr

[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]

[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]

[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]

08:53

 

08:52
08:47

Εικόνες από το Ντράφι

[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]

[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]

[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
[Παναγιώτης Βλαχουτσάκος/ kathimerini.gr]
08:28

Εικόνες από την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

[REUTERS/Giorgos Moutafis]

[REUTERS/Giorgos Moutafis]
[REUTERS/Giorgos Moutafis]
[REUTERS/Giorgos Moutafis]
[REUTERS/Giorgos Moutafis]
08:18

Ανθούσα: Αυτοκτόνησε 80χρονος

Άνδρας ηλικίας περίπου 80 έβαλε τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν είδε τις φλόγες να πλησιάζουν το σπίτι του στην Ανθούσα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δίπλα του βρέθηκε πυροβόλο όπλο.

08:13

Εικόνες από την Ανθούσα

[AP Photo/Thanassis Stavrakis]

[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
[AP Photo/Thanassis Stavrakis]
08:06

Πού μαίνεται η πυρκαγιά (χάρτης)

Χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό.

Πηγή: Πυροσβεστική

 

08:00

Πλήρης αποκοπή του αερίου στον λόφο Έντισον - Σε επιφυλακή συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής 

Αναφορικά με το φυσικό αέριο στο λόφο Έντισον, υπήρξε ελεγχόμενη φωτιά σε παροχή στο Block Α 12. Τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής είναι στο σημείο και σε συντονισμό με το Πυροσβεστικό Σώμα έγινε ελεγχόμενη αποκοπή του δικτύου. Αυτή την ώρα έχει γίνει πλήρης αποκοπή του αερίου.

Τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής, βρίσκονται προληπτικά στις περιοχές ενδιαφέροντος (Παλλήνη, Πεντέλη, Γέρακα κλπ), ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Είναι με πλήρη διακριτικά ώστε να είναι εμφανής η παρουσία τους στις περιοχές, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΔΑ Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

07:57

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι και σήμερα στην Αττική

Οι άνεμοι στην Αττική θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

07:54

Δήμαρχος Πεντέλης στην «Κ»: Έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια

«Η εικόνα στη δική μας την περιοχή είναι πολύ καλύτερη και για την ώρα δεν υπάρχει σοβαρή επικινδυνότητα για την Πεντέλη. Δυστυχώς όμως ο αέρας είναι τόσο δυνατός που δεν μπορούμε να κάνουμε και μακρόπνοες προβλέψεις. Υπάρχουν ζημιές στον δήμο μιας και η φωτιά διέσχισε την περιοχή της Καλλιθέας», αναφέρει στο kathimerini.gr η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά.

«Θα προσπαθήσουμε σιγά-σιγά να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε ζημιές σε κτίρια και σπίτια. Γνωρίζουμε ότι έχουν καεί τρία σπίτια - το ένα ήταν εγκαταλειμμένο. Πρέπει να μπούμε όμως μέσα στον οικισμό για να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Ξεκινάμε να ψηλαφούμε τα δεδομένα. Έχει καεί σίγουρα μεγάλη έκταση στην Πεντέλη η οποία ξεκινάει από Ντράφι και φτάνει σχεδόν ως το Παίδων», σημειώνει επίσης. 

07:41

Στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικο Κέντρο του ΕΚΑΒ.

07:40

Δεν θα λειτουργήσουν παιδικά camp στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Αναμένεται ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να μη λειτουργήσουν σήμερα τα παιδικά camp στα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

07:37

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε στις 06:35 το πρωί, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

 

07:34

Αττική Οδός: Ποιοι κόμβοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αττικής Οδού, παραμένουν κλειστές οι έξοδοι Μαραθώνος και Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο καθώς και η έξοδος Μαραθώνος προς Ελευσίνα.

Η ενημέρωση της Αττικής Οδού:

«Αποκατάσταση κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και προς Ελευσίνα. Παραμένουν κλειστές οι έξοδοι Μαραθώνος και Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο καθώς και η έξοδος Μαραθώνος προς Ελευσίνα».

07:30

Μπουρνούς στην «Κ»: Δραματική η κατάσταση - Καταστροφές σε σπίτια

Απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση, μιλώντας στο kathimerini.gr, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.

«Είναι δραματική η κατάσταση, απελπιστική. Στο Ντράφι έχει κατακάψει τα πάντα και υπολογίζω ότι έχει καταστρέψει τουλάχιστον 10 σπίτια. Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι στην Παλλήνη και πλησιάζει και τον οικισμό της Διώνης στον οποίο έχουμε παρατάξει τις δυνάμεις μας περιμετρικά τις οδού Επτανήσου μπας και μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε το μέτωπο. Ο αέρας είναι ακόμα χειρότερος από χθες, στροβιλίζεται διαρκώς. Μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη στιγμή στο να καταπραΰνουν την πυρκαγιά. Άκουσα μια έκρηξη και εγώ και εικάζω ότι είναι από δεξαμενή καυσίμου ή φυσικού αερίου. Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας μου ανέφεραν και άλλες εκρήξεις. Δυστυχώς σε περιοχές όπως η Παλλήνη πολλοί κάτοικοι δεν εγκατέλειψαν στα σπίτια τους παρ' ότι κινδύνευσαν. Σε εμάς, ένας πολίτης ζήτησε βοήθεια για να απεγκλωβιστεί στο κέντρο επιχείρησης που έχει στήσει ο δήμος. Ευτυχώς δεν έχει χαθεί η ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι για όλους μας εδώ η ύψιστη προτεραιότητα» δήλωσε.

07:23

Πού υπάρχουν μέτωπα – Ζημιές σε σπίτια, πέντε μηνύματα από το 112 τη νύχτα

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Πεντέλη από τη φωτιά η οποία μαίνεται από χθες το απόγευμα

07:22

Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων προς εγκαταστάσεις απασχόλησης παιδιών

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής.

07:13

Πάνω από 600 απομακρύνσεις πολιτών από την ΕΛ.ΑΣ. 

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

07:13

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων.

Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

 

07:11

ΕΚΑΒ: Πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

  • Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
  • Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη.
  • Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.
07:09

Δεν υπάρχει θέμα διαρροής φυσικού αερίου

Σχετικά με τις πληροφορίες για διαρροή φυσικού αερίου, σημειώνεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, κατά το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

07:08

Στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

07:07

Στη μάχη και πτητικά μέσα 

Τρία Canadair 415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell 214 και ένα BK 117 (για τον συντονισμό), έχουν ξεκινήσει με το πρώτο φως της ημέρας να προσεγγίζουν την πυρκαγιά. Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν είναι ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά που μαίνεται η πυρκαγιά, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Ακολουθεί και το 2ο κύμα πτητικών μέσων.

07:06

Φωτιά στην Πεντέλη: Μήνυμα του 112 για αποφυγή της μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι

Λίγα λεπτά μετά τις 6 το πρωί, το 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι. Δρόμος κλειστός λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

07:05

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Παλλήνης

Στις 5.20 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι – Ραφήνα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι - Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

07:05

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

07:04

Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Βριλήσσια

To «112» έστειλε νέο μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια.

07:03

Πεντέλη: Πλησίασαν το νοσοκομείο Παίδων οι φλόγες

Το νοσοκομείο είχε εκκενωθεί από το βράδυ.

07:02

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα

Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα, εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα

07:00

Νύχτα αγωνίας στην Πεντέλη – Σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα

06:59

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία 

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Επίσης, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.