Μείωση των Ελλήνων φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες

Μείωση των Ελλήνων φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το όνειρο των σπουδών στο εξωτερικό –ιδιαίτερα δε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως– φαίνεται να θυσιάζουν όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνειρο των σπουδών στο εξωτερικό –ιδιαίτερα δε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως– φαίνεται να θυσιάζουν όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της πλατφόρμας Erudera.com, ο αριθμός των Ελλήνων που επέλεξε για σπουδές τις ΗΠΑ μειώθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, 2.256 Ελληνες έκαναν εγγραφή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ τη χρονιά 2020-21, λιγότεροι κατά 233 από τους 2.489 του 2019-20. H κατανομή των Ελλήνων στα διάφορα επίπεδα σπουδών είναι η εξής: 694 είναι προπτυχιακοί φοιτητές, 1.055 μεταπτυχιακοί, 34 σε άλλα προγράμματα σπουδών και 473 κάνουν προαιρετική πρακτική άσκηση.

Οι σπουδές στις ΗΠΑ αποτελούσαν ανέκαθεν, κυρίως λόγω κόστους, μια επιλογή για λίγους. Μάλιστα, θεωρείται ότι εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης και ταξιδιού, αλλά και της διάρθρωσης του συστήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι Ελληνες δεν επέλεγαν προπτυχιακές σπουδές, αλλά μεταπτυχιακά προγράμματα για τα οποία μπορούσαν να διαθέσουν τα απαιτούμενα χρήματα – ειδικά για τις προπτυχιακές που διαρκούν περισσότερο, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να αναζητούν υποτροφίες που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εξόδων.

Το κόστος για τους ξένους σπουδαστές ανέρχεται κατά μέσον όρο μεταξύ 25.000 και 35.000 δολαρίων (στα δημόσια πανεπιστήμια) και 30.000 και 45.000 (στα ιδιωτικά κολέγια).

Ενδεικτικά, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Erudera, η φοίτηση στις ΗΠΑ κοστίζει στους ξένους φοιτητές κατά μέσο όρο μεταξύ 25.000 και 35.000 δολαρίων (στα δημόσια πανεπιστήμια) και 30.000 και 45.000 (στα ιδιωτικά κολέγια).

Από την άλλη, η αύξηση του πληθωρισμού είχε ως συνέπεια τη μείωση όλων των ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση Open Doors 2021 στο International Student Exchange, υπάρχει μείωση 15% των ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-21. Οι Κινέζοι, που αποτελούσαν την πολυπληθέστερη εθνοτική ομάδα, μειώθηκαν κατά 14,8%, οι Ινδοί 13,2%, οι Σαουδάραβες 29,2% κ.ά. Οι οικονομικές απώλειες από τη μείωση του αριθμού των Ελλήνων φοιτητών ανήλθαν σε 78 εκατομμύρια δολάρια.

«Εν μέσω της πανδημίας οι εγγραφές προπτυχιακών σπουδών μειώθηκαν αισθητά από το φθινόπωρο του 2019 έως το φθινόπωρο του 2021, με αποτέλεσμα την καθαρή απώλεια ενός εκατομμυρίου φοιτητών παγκοσμίως», σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της πλατφόρμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή