«Κανένας γονιός δεν πρέπει να ζήσει αυτό που περάσαμε εμείς»

«Κανένας γονιός δεν πρέπει να ζήσει αυτό που περάσαμε εμείς»

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κανένας γονιός δεν πρέπει να ζήσει αυτό που περάσαμε εμείς, εξαιτίας της ανευθυνότητας κάποιου» λέει με θυμό μιλώντας στην «Κ» o πατέρας από τη Θεσσαλονίκη (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του κατήγγειλαν αμέλεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού του.

Η υπόθεση που έχει προκαλέσει σειρά ερωτημάτων, την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και μια έρευνα που είναι ήδη σε εξέλιξη, αφορά σε μια γυναίκα που καταγγέλλει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022, προσήλθε ετοιμόγεννη με πόνους στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» αλλά την έδιωξαν, διότι έληγε σε λίγο η εφημερία. Τελικά γέννησε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου -όχι χωρίς καθυστερήσεις και εκεί, σύμφωνα με την οικογένεια- με το μωρό να νοσηλεύεται αμέσως σε ΜΕΘ.

Τι υποστηρίζει ο σύζυγος

Ο σύζυγος περιέγραψε στο kathimerini.gr τους λόγους για τους οποίους το ζευγάρι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, καταλογίζοντας ευθύνες στους γιατρούς: 

«Την Δευτέρα 21/2 κάναμε άλλη μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον γυναικολόγο μας, ιδιώτης γιατρός. Μας λέει πως μαμά και βρέφος είναι στην καλύτερη κατάσταση και μας επαναλαμβάνει ότι στις 28/2 θα πάμε για καισαρική, όπως το έχουμε ορίσει. Την επόμενη μέρα, Τρίτη, η σύζυγος ξυπνάει με ένα ελαφρύ μπούκωμα στη μύτη και κάνουμε έλεγχο για κορωνοϊό. Κάνει μοριακό τεστ και το απόγευμα μας λένε ότι είναι θετική. Να πω εδώ πως η γυναίκα ήταν ήδη τότε διπλά εμβολιασμένη.

Ευτυχώς δεν είχε καθόλου συμπτώματα. Περνούν λοιπόν οι μέρες περιμένοντας να δούμε μέχρι πότε θα βγαίνει θετική για να καταλάβουμε αν θα μπούμε ή όχι στην ιδιωτική κλινική για να γεννήσει. Τελικά, ξημερώματα Σαββάτου, 26/2, την πιάνουν πόνοι. Ο γιατρός μάς λέει ότι πρέπει να μεταφερθούμε σε δημόσιο νοσοκομείο αμέσως αφού στα ιδιωτικά δεν γίνονται γέννες εγκύων που νοσούν με κορωνοϊό.

Είναι εφτά παρά το πρωί και μπαίνουμε στο αυτοκίνητο εγώ η σύζυγος και τα δύο μας παιδιά, 5 και 7 χρονών. Στις 7.00 φτάνουμε στο Ιπποκράτειο. Αφήνω τη σύζυγο έξω από τα έκτακτα και περιμένω στο πάρκιγνκ του νοσοκομείου για να μάθω, χωρίς να πηγαίνει το μυαλό μου στο κακό, τα ευχάριστα νέα. Περιμένω να μάθω πως ήρθε στη ζωή και ο τρίτος μας γιος.

«Κανένας γονιός δεν πρέπει να ζήσει αυτό που περάσαμε εμείς»-1
φωτ.INTIME

Ξαφνικά, με παίρνει η σύζυγος μου τηλέφωνο και μου λέει: “έλα να με πάρεις από εκεί που με άφησες- πρέπει να πάμε στο Παπαγεωργίου. Μού είπαν πως τελειώνει η εφημερία τους και με διώξανε’’. Μου τόνισε μάλιστα ότι οι γιατροί της είπαν: “μην πας σπίτι, πρέπει να πας στο επόμενο νοσοκομείο” και πως δεδομένου ότι είχε αιμορραγία, εκείνη ζήτησε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Παπαγεωργίου. Δεν της το έδωσαν. Με μια σύζυγο που έπρεπε να βρίσκεται σε κλίση 90 μοιρών και δεν μπορούσε να σηκωθεί και με δύο παιδιά στο πίσω κάθισμα, έπρεπε να τρέχω από το ένα νοσοκομείο στο άλλο».

Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει τα γεγονότα, στο Παπαγεωργίου πηγαίνει ο ίδιος στα έκτακτα και αναφέρει πως η γυναίκα του έχει αιμορραγία και πως έχει φύγει με συστάσεις από το Ιπποκράτειο να μεταφερθεί εκεί.

«Τους λέω: “βάλτε την να γεννήσει και πάω εγώ με τα παιδιά να κανονίσω τα διαδικαστικά και την εισαγωγή”» θυμάται ο ίδιος και προσθέτει: «Μου απαντούν: “δεν γίνεται να παραβούμε το πρωτόκολλο”. Εκεί χάνουμε άλλο ένα μισάωρο αφού πήγαμε οικογενειακώς να πάρουμε το παραπεμπτικό, να την ξαναγυρίσω στην είσοδο και να την πάρουν τελικά μέσα.

Μετά από λίγο μια νοσηλεύτρια με προτρέπει να πάω σπίτι αφού δεν θα μπορώ να την δω λόγω του κορωνοϊού της. Γυρνάμε σπίτι και γύρω στις 11.00 με παίρνουν τηλέφωνο για να μου πουν ότι έχουμε ένα νεκρό- άσφυγμο παιδί και πως πρέπει να πάω από εκεί. Oύτε που θυμάμαι πως τα κατάφερα να επιστρέψω στο Παπαγεωργίου.

Για να με ενημερώσουν, μού ζητάνε να κάνω τεστ κορωνοϊού. Μετά από ένα μισάωρο βγαίνω αρνητικός και με αφήνουν να μπω στην γυναικολογική κλινική. Η νεογνολόγος μου εξηγεί την κατάσταση-πως έκαναν στο μωρό ανάνηψη και τώρα ακολουθούν μια εξειδικευμένη θεραπεία. Μου λένε ότι το παιδί είναι εν ζωή αλλά σε κατάσταση έκτακτη. Η σύζυγος πήρε εξιτήριο μετά από 8 μέρες. Το μωράκι ταλαιπωρήθηκε τέσσερις μήνες παρά πέντε μέρες. Τελικά δε τα κατάφερε ο μικρούλης και μάς άφησε στις 21/6».

Όσο για το τι έζησε η οικογένεια αυτούς τους τέσσερις μήνες, ο ίδιος μας λέει το εξής: «η γυναίκα μου ήταν πολύ δύσκολα τον πρώτο καιρό, προσπαθούσε να πάρει τα πάνω της με φαρμακευτικές αγωγές. Προσπαθούσαμε επίσης να διαχειριστούμε το μέλλον. Στη νεογνολογική ΜΕΘ μας βοήθησαν πολύ και μας συμπαραστάθηκαν. Ήταν δίπλα μας. Μας ενημέρωναν, μας έλεγαν πως κάνουν τα πάντα και πως προσπαθούν να φτιάξουν διάφορα προβλήματα στο μωρό, αν και όπως μας είχαν τονίσει, αν τα κατάφερνε, θα υπήρχε εγκεφαλικό πρόβλημα που δεν θα διορθωνόταν. Αυτό το ξέραμε ήδη από τις πρώτες 15 ημέρες».

Ο ίδιος μαζί με την γυναίκα του θέλει τώρα να αποδοθούν ευθύνες για αυτό που συνέβη και ο ίδιος μας εξηγεί και γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό: «Άλλος γονιός δεν πρέπει να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση που βρεθήκαμε εμείς, να νιώσει αυτή τη θλίψη να πεθαίνει στο τέλος έτσι το μωρό του».

Ιπποκράτειο: Το προσωπικό του νοσοκομείου επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον

«Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για τη lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου. Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές – καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ιπποκρατείου.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου, Νικόλαος Αντωνάκης, γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται: «από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της».

Υπενθυμίζεται ότι ανδρόγυνο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος γιατρών δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Ιπποκρατείου και Παπαγεωργίου), συνδεόμενες με τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους.

Ερευνα για το περιστατικό

Να σημειωθεί πως, έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια του παιδιού κατά παντός υπευθύνου, βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό. 

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην υπόθεση τόνισε σε δήλωση του πως «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με πλήρη σεβασμό στους ασθενείς και αυταπάρνηση».

«Οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια στο ΕΣΥ διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα και υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής», υπογραμμίζει ο κ. Πλεύρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή